Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vasiliki Tsouplaki (V): Utbyggd välfärd är viktigare än RUT-avdrag

Anna Hård af Segerstad (M) hävdar att vänsterpolitik skulle vara kvinnofientlig. Det är stora ord när allt hon har att argumentera kring är RUT-avdraget.

Regeringens politik har lett till att inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor har ökat med runt 12 000 kronor per år.

Det är den sammantagna effekten av bland annat sänkningar av föräldra- och havandeskapspenning, urholkningen av underhållsstödet och sjukförsäkringen och försämringen av a-kassan.

En politik som missgynnat väldigt många människor men som slagit särskilt hårt mot kvinnor. De pengar man tagit i ena ändan har man använt till skattesänkningar som främst gynnat män.

Ungefär 24 000 jobb har försvunnit i den offentliga sektorn under den här mandatperioden. Där är de flesta anställda kvinnor. Moderat jämställdhetspolitik i praktiken.

Man har också pumpat in pengar till tunga låglönejobb inom städsektorn, det ska vi inte sticka under stol med. Där har några fått jobb. Ungefär 900 heltidstjänster menar TCO:s förre chefekonom.

Alltså en tiondel av branschorganisationen Almegas siffror som Anna Hård af Segerstad använder. Beräkningar visar att varje anställd har kostat cirka 800 000 kronor, vilket motsvarar två undersköterskor. Inte så effektiv användning av skattemedel.

Vidare hävdar Segerstad att städjobb är ett kvinnoyrke och då är det tydligen en jämställdhetsreform att se till att fler kvinnor kan få jobba med detta. Vi ser inget problem med att människor köper in städtjänster eller behöver hjälp med barnpassning.

Men vi vill hellre använda våra gemensamma tillgångar till att bygga ut stöd och hjälp för dem som inte kan klara sig själva. Vissa partier inom Alliansen vill skattesubventionera frisörbesök, restaurangätande, hundpromenader och taxiresor men säger sig inte ha råd att satsa på välfärden.

Samtidigt sitter äldre och funktionshindrade på sina rum och får inte komma ut, barn får inte all hjälp de behöver i skolan. Listan kan göras lång.

Vi är övertygande att vi kan få fler kvinnor att starta företag utan att sparka folk från kommunala jobb. Vi tror att framtiden för Sverige ligger i att skapa nya jobb inom miljösektorn och utvecklandet av världens bästa välfärd som ger både kvinnor och män fler karriärmöjligheter. Så använder vi våra gemensamma resurser för att skapa ett bättre samhälle som stöttar och utvecklar människor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel