Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås behöver 10 000 nya hyresrätter

Det är mycket svårt att hitta bostad i Västerås. Samtidigt växer Västerås starkt och till 2026 så blir vi cirka 170 000 invånare.

Lägg till det alla som i dag bor hemma hos sina föräldrar för att de inte kan finna egen bostad och alla uteliggare, nödställda och de som bor trångt för de inte kan hitta egen bostad. Alla behöver de någonstans att bo i bostadsbristens Västerås.

Det är ett trist tecken på bostadsbristen att Västerås kommun i dag tvingas köpa bostadsrätter för att kunna ge nödlidande någonstans att bo.

Västerås invånarantal växer med Salas storlek under de kommande tre valperioderna. I dagens planering siktar man på 800 bostäder per år och i verkligheten så blir det bara hälften av dem som byggs.

Det kommer inte räcka. Idag finns ett stort uppdämt behov av att bygga många små och billiga hyresrätter i Västerås.

I de rödgrönas nya satsning vill de bygga 4000 nya bostäder under 5 år – det vill säga 800 nya bostäder per år. Dagens mål är 800 nya bostäder per år.

Så jag undrar hur de rödgröna fått för sig att det är en satsning för Västerås. Det är samma gamla politik – men omklätt i nya ord som gör att det låter mycket genom att slå samman summan för fem års byggande.

Idag pendlar arbetskraft motsvarande var tionde västeråsare från andra kommuner för att jobba här i Västerås. Västerås kan inte leva på att bostads- byggandet i staden löses genom att folk bosätter sig i en kranskommun och sedan pendlar till Västerås för att jobba.

Det leder till att skatteinkomsterna hamnar i kranskommunerna samtidigt som Västerås måste bygga infrastruktur för trafiken.

Västerås behöver kraftigt öka sina antaganden om behov av bostadsbyggande. Man behöver se över stadsplaneringen för att bygga fler områden med bostäder.

Även då fler kontorsområden och industriområden behövs för att ge möjlighet för kommunens företag att expandera och skapa jobb.

Jag vill att företagen i staden skall kunna rekrytera arbetskraft. Jag vill att vi få bort de hemlösa från gatorna.

Jag vill att vi ger vår ungdom möjligheten att kunna flytta hemifrån utan att betala hutlöst för en bostadsrätt. Då finns bara en sak att göra – bygga många små och billiga hyreslägenheter.

Behovet finns. Pengar saknas inte. Det enda som saknas är viljan. Låt oss bygga fler bostäder i Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel