Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås blir grönt IT-centrum

Just nu samlas några av landets mest inflytelserika IT-personer i Västerås. Det som händer för första gången i år ska bli ett återkommande evenemang.

Det handlar om Grön IT när 130 företagare och kommunaltjänstemän möttes i Västerås under tisdagen och i dag, onsdag. Ett begrepp som enligt arrangörerna är ”snömos” för många, men som deltagarna på Aros Congress Center vill ska bli något stort.

– IT skulle kunna bidra till att minska femton procent av alla klimatutsläpp, säger Anders Hektor som är departementssekreterare på Näringsdepartementet och en av talarna.

Det gäller energieffektivare IT, men framför allt om att använda IT för att minska företagens och hushållens miljöpåverkan.

Vilka är svårigheterna?

–Det kostar ju. Alla åtgärder behövs, och strängare lagar skulle kunna vara ett sätt att komma åt dem som inte låter sig övertygas, säger Anders Hektor.

Johan Söderström, VD för ABB Sverige, berättade om ABB:s marknadsområden, bland annat energieffektivisering av hem, som inte många vet att koncernen sysslar med.

–Trots att marknaden spås bli ganska tuff framöver ser vi stora möjligheter. Vi är ödmjuka men framåtlutade, säger Johan Söderström.

Hans lösning för att minska koldioxidutsläppen stavas energieffektivitet, och är en stor potentiell marknad för ABB:s motorer, omriktare och elsystem.

– De enda som har gjort energieffektiviseringar i Sverige är pappersindustrin. Elen har varit billig och att spara energi har inte varit så stort, säger han.

Västerås stad, TCO development och Västerås Co arrangerar konferensen, som ska bli årligen återkommande.

– Vi vill göra det här till ett forum som profilerar Västerås, säger Mikael Lagergren, e-strateg på Västerås stad.

Bland annat sjösätts tävlingen Green IT award, där allmänheten och juryn öppet får redovisa sina synpunkter på de inskickade bidragen. Nästa höst koras den första vinnaren i Västerås.