Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås blir Westeros på nyår – spektakulär Game of Thrones-show utlovas

En 3D-film med blinkningar till Game of Thrones. Så vill kommunen skapa en ny nyårstradition i Västerås.

Kommunen har tidigare berättat om planerna på nyårsfirande vid Fiskartorget.

Läs också [+]: Här är Västerås spektakulära nyårsfirande: "Varför inte ett eget Times Square?"

Nu har dimman kring planerna skingrats och det ljusspel man talade om tidigare visar sig vara en 3D-film i megaformat som ska projiceras på hela stadshusets fasad.

- Jag har sett filmmanus och kan utlova att det är något utöver det vanliga! Det blir tydliga kopplingar till sådant som är typiskt Västerås. Men också små kärleksfulla blinkningar till TV-serien Game of Thrones där kontinenten Westeros är en viktig del, säger Alf Westerdahl på Västerås Marknad och Näringsliv AB i ett pressmeddelande.

Läs också [+]: Westeros eller Västerås – likheten fortfarande inget som utnyttjas för marknadsföring

Förhoppningen är att firandet ska bli en ny tradition, som ska bidra till att minska antalet smällande fyrverkerier under nyåret. Även om fyrverkerierna också ska ha en plats i firandet.

– Vi vill erbjuda ett bra och attraktivt alternativ till egna smällare och raketer. Det firande som vi genomför på Fiskartorget kommer att ha 3D-filmen som huvudnummer. Men för att förstärka filmen blir det också en del fyrverkerier och pyroteknik. Vi är dock noga med att allt fyrverkeri är så kallade ”tysta pjäser”, vilket innebär att smällarna låter betydligt mindre, säger stadsdirektören Bo Dahllöf, i ett pressmeddelande.

Under firandet bjuds också på musik. Dessutom håller kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck ett kort tal.

Anspelningen på Game of Thrones under nyårsfirandet innebär en vändning för Västerås – där varken kommunen eller turistnäringen tidigare har utnyttjat nanmlikheten med huvudstaden i seriens värld, Westeros.

Läs också (artikeln från 2012): Västerås nyttjar inte Westeros