Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås ekonomi sämsta sen 1980-talet

Finansminister Magdalena Andersson (S) meddelar att finansieringsprincipen inte längre gäller.

Annons
Stadshus i obalans. Enligt Moderaterna motsvarar underskottet i Västerås en skatte- höjning med en krona. Foto: VLT:s arkiv

 Ökade kostnader ska inte längre finansieras utan kommer nu täckas med nya lån.

Lokalt driver S-styret sedan 2014 den politik som Andersson vill driva på riksnivå. Västerås stads ekonomi har inte varit så illa sen 1980-talet.

För att täcka under-skotten och nå en ekonomi i balans skulle skatten behöva höjas med 1 krona!

Precis som på riksnivå har det i Västerås funnits en lång tradition bland partierna av att respektera och hålla budgeten. Nämnder och styrelser i Västerås har varit beredda att fatta nödvändiga beslut för att nå en budget i balans.

Detta gäller inte längre. S-styret i styrelser och nämnder har inte fattat beslut om nödvändig omställning utan fort- sätter att gå med underskott, som bara ökar och ökar trots årliga beslut om höjda ramar.

Läget är mycket oroväckande för Västerås långsiktiga utveckling. Utrymmet för nödvändiga reformer minskar och i förlängningen hotas vår välfärd.

Om Västerås inte ens klarar av att ha en ekonomi i balans när det går bra för Sverige hur kommer det då att se ut när konjunkturen viker på nationell nivå? Västerås läge riskerar att bli än mer ansträngt av att finansministern nu föreslår att nya reformer ska täckas upp av ökad belåning.

I nästa lågkonjunktur riskerar västeråsaren att varken staten eller kommunen står redo att mildra effekterna.

Vi behöver våga genomföra nödvändiga omställningar medan den svenska ekonomin är stark. En sådan omställning är att under de närmaste åren kommer många flyktingar att få kommunplacering Västerås.

Då är det ett måste att samhället snabbt tar tillvara yrkeskunniga som väntar på eller som har fått uppehållstillstånd. Det kan inte som tidigare vara en etableringsperiod som är ända upp till tio år. Samhället ska ha tydliga förväntningar på arbete och etablering.

Vi moderater kommer att fortsätta vara tydliga, ta ansvar och lägga budgetförslag som gör att Västerås stad har en budget i balans så att vi har bättre möjligheter till att möta förändringarna i samhället.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons