Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås får eget Fryshus

Västerås ska få sin egen variant av Fryshuset. Och invigningen ska ske redan efter sommaren. Inom några år kan ungdomshuset ha över 30 anställda.

Planerna har kommit ganska långt, lokaler på Kopparlunden är redan klara, många ideella föreningar är redan kontaktade och företagssponsorer har hört av sig.

– Nu är det full fart. Jag vill inviga i slutet av augusti eller i början av september och då ska verksamheten till största delen redan vara i gång, säger Dan ”Danne” Berger, på KFUK-KFUM som just nu organiserar verksamheten.

Tanken är att en mängd verksamheter ska kunna samsas i lokalerna, varav de allra flesta ska rikta sig direkt till ungdomar. Det är flera olika sporter, datautbildning, replokaler, studiecirklar, konserter, utställningar med mera.

Planerna är att starta en Västeråsvariant av Fryshuset i Stockholm. Det ska bli en ekonomisk förening, där KFUK-KFUM bara blir en av delägarna.

– Tanken är att det här ska generera mycket jobb. Fryshuset i Stockholm är fem gånger så stort, med 500 anställda. Kan vi på sikt komma upp i 30 eller 40 anställda, som projektledare och annat, så är det bra.

Än har projektet bara en fast anställd. Till detta kommer fem–tio långtidsarbetslösa som redan nu arbetar med projekt som kan ge dem fast anställning.

Ungdomshuset ska ligga i företaget Nordic Brass gamla lokaler.

– Men ”Brasshuset” var ju inget bra namn för en drogfri ungdomsverksamhet. Vi kallar det preliminärt för Ungdomshuset, säger Dan Berger, som är lite olycklig över att planerna redan har kommit till pressens kännedom.