Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås filmfestival tar sig ut i världen

Nyheterna kommer slag i slag kring Västerås filmfestival. Nu står det klart att festivalen inleder ett samarbete med det kinesiska filminstitutet. Detta öppnar för att filmerna ska kunna fånga en mångmiljonpublik.

Årets festival inleddes på onsdagen och redan i samband med det kunde arrangörerna avslöja att filmer från festivalen kan gå på export till Kina redan nästa år.

Kineserna är intresserade av nordisk film och festivalansvarige Carlos Morén har hunnit skaka hand med Sandy Li som är konsult åt kinesiska filminstitutet.

Carlos Morén är glad över denna möjlighet att skicka filmer av hög fotografisk kvalitet till den kinesiska filmfestivalen Golden Rooster. Den är den äldsta och mest omfattande i Kina och ambulerar mellan olika städer och landsändar.

Cirka 20 000 kineser ser filmerna på plats och en halv miljard tittare ser prisutdelningen i TV.

Sandy Li har tidigare tagit bland annat den svenska filmen ”Äta, sova, dö” till Kina.

-  Jag ser en förbättring i filmerna på Västerås filmfestival, säger Sandy Li.

 - Jag kan inte säga något nu om hur många filmer jag kommer att välja ut. Det sker med början vid nästa festival. Det beror på hur många filmer som kommer in och vilken kvalitet de har.

Det finns en mångmiljonpublik i Kina för de filmer som tar sig upp på biograferna.

En annan nyhet är att det kan bli statliga pengar som finansierar Västerås filmfestival nästa år. Det svenska filminstitutet har rekommenderat festivalen att söka projektpengar, uppger Carlos Morén.

Årets filmfestival startar i dag klockan 11 i Bio Random i Gallerian.

Ett hundratal kortfilmer och långfilmer medverkar i festivalen som till antalet filmer nu är att räkna bland de tre största filmfestivalerna i landet.

Först ut bland långfilmerna är norska ”Autumn Fall” som visas 17.40 i Bio Box på Culturen.