Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås FN-förening: Nära en miljon palestinier fördrevs

Västerås FN-förening fördömer firandet av Balfourdeklarationen

För anhängare av sionismen markerar deklarationen den första milstolpen som ledde till att Israel bildades 1948. Den brittiska utrikesministern Arthur James Balfour lovade då den 2 november 1917 skapandet av ett nationellt hem i Palestina. Att palestinierna utgjorde 90 procent av befolkningen bekymrade inte kolonialmakten Storbritannien.

Efter det Osmanska imperiets nederlag och i första världskriget blev Storbritannien den dominerande makten i regionen och etablerade sitt mandat i Palestina. Med åren flyttade en hel del judar till Palestina och senare började de tala öppet om etablering av egen stat.

Judiska terrorligor härjade. Många palestinska byar utplånades och flera massakrer på palestinier följde.

Kulmen på oroligheterna nåddes när judiska terrorligan Irgun den 22 juli 1946 bombade det brittiska militärhuvudkvarteret i King David hotellet i Jerusalem med 93 döda och 46 sårade. Storbritannien lämnade Palestina och Israel utropade sig själv som stat 14 maj 1948. Nära en million palestinier fördrevs till de angränsande länderna.

Västerås FN-förening fördömer firandet av Balfourdeklarationen och hänvisar till de många FN-resolutioner som fördömer Israels agerande i den del som är beslutat att bli det framtida Palestina.

Britt-Marie El-Natour

ordförande

Västerås FN-förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel