Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås förare dåliga på att hjälpa varandra

Dåligt tålamod, ingen vilja att hjälpas åt eller ren hänsynslöshet. Västeråstrafiken kan vara brutal, inte minst om du håller på att lära dig köra.

Vlt.se har pratat med flera trafikskolor om hur västeråsarna behandlar övningskörare i trafiken – och bilden är inte smickrande för Västerås förare.

-Det är väldigt lite tålamod för de som lär sig, säger Annica Berggren på Hässlö trafikskola.

Samma bild har Coskun Uras på Dennis trafikskola. Han berättar om bilister som inte tycks ta någon hänsyn till övningskörningsskyltar utan istället håller minimalt avstånd eller gör omkörningar som gränsar till olagliga.

-Det verkar som om man inte vill ligga bakom en trafikskolebil, att man måste om till varje pris.

Platser trafikskolorna beskriver som extra stressiga för eleverna är av- och påfarter till E18 eller rondeller, som Nordanbyrondellen.

Men det är inte bara mot övningskörare som drabbas av tålamodslösa bilförare. Bertil Stjernhult på Börjes trafikskola beskriver hur han tidigare på dagen när han själv körde haft en stressad bilist bakom sig som började blinka med helljuset i en krånglig korsning.

-I Västerås är man väldigt dåliga på att hjälpa till. I större städer vet man att nästa gång är det jag som behöver hjälp, tycker Bertil Stjernhult på Börjes trafikskola.

Andra trafiklärare tycker att de flesta förare dock sköter sig bra, även om tålamodet generellt sett är lägre i Västerås än i till exempel Stockholm.

-De allra flesta är ju skötsamma, men rötäggen märker man av och stör sig på. Man tycker att folk kör för jävligt för att du var tredje, fjärde dag ser någon som kör dåligt, säger Kjell Andersson på Aros Trafikskola.