Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås första och äldsta park

Från löneprovision till park för alla.

Vasaparken uppläts till Västerås stad år 1863 när ett kungligt brev kungjorde att parkområdet för all framtid skulle tillhöra Västerås stad och inte kronan.

Tidigare hade parkområdet varit en löneförmån åt landshövdingen.

Men parkens historia börjar redan på 1200-talet när munkarna brukade området för trädgårdsarbete och odling av växter för medicinalbruk.

På tidiga kartor över Västerås går området under namnet Munkängen.

Men allt har en början och ett slut, så när Gustav Vasa genomdrev reformationen

under 1500-talet och bröt med den romersk-katolska kyrkan, så sattes munkarnas trädgård under slottets förvaltning och fick följaktligen heta Slottsträdgården. Senare döptes den om till Kungsträdgården.

Parkens syfte var främst att ge en värdig omgivning till slottet samt det i sten uthuggna Vasa-monumentet (som på bilden döljs av trädgrenar).

Dagens Vasapark fick sitt utseende på 1880-talet då ett 50-tal fruktträd sågades ner och ersattes med ett flertal olika parkträd och böljande gräsmattor.

I parken finns också en damm som tar emot dagvatten från Västerås centrala delar.