Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås har bästa skolmaten

Kommunen prisades på White Guides stora gala.Håller du med? Eller inte? Kommentera artikeln!

För fem år sedan inledde Västerås arbetet med projektet ”Framtidens mat”. Ett antal pilotenheter valdes ut bland förskolor, skolor och äldreboenden och tanken var att de skulle testa sig fram för att lyfta maten i kommunen. Detta genom att öka andelen ekologiska råvaror och göra matgästerna nöjdare – utan att öka kostnaderna. Arbetet har fortsatt sedan dess och maten har spridit sig ut till en större andel skolor.

På tisdagen lönade det hårda arbetet sig när Västerås fick ta emot White Guide Juniors pris som Årets skolmatskommun.

- För alla som jobbat för det här, från kökspersonal till rektorer och hela vägen in i stadshuset är det så klart jätteroligt att få den här uppmärksamheten och erkännandet. Förhoppningsvis gör det att alla orkar fortsätta att kämpa för arbetet har bara börjat, säger kommunalrådet Marléne Tamlin (MP).

-Men de stora vinnarna är våra elever, fortsätter hon.

White Guide junior är restaurangguiden White Guides satsning på att uppmärksamma skolmaten. Galan hölls i går för tredje året. Det finns en mängd olika kategorier och Västerås hade nomineringar även i kategorierna Årets skolmatspolitiker, Årets skolrestaurang och Årets skolkock.

-Vi har gjort stora satsningar inom flera områden gällande skolmaten, och det är väldigt kul när ett hårt arbete ger resultat. Det här är ett bra kvitto att vi är på rätt väg, säger Bo Dahllöf, stadsdirektör, i ett pressmeddelande.

Juryns motivering lyder:”För en unik och uppriktig satsning på den offentliga gastronomin där man vågar ställa krav och sätta upp mål som gagnar barn, sjuka och äldre på ett föredömligt vis. Alla ni andra 289 kommuner i Sverige – se och lär!”

Västerås var också nominerad i kategorin Årets seniormat. Där blev det en sjätteplats, något man var mycket nöjda med. Inte minst eftersom matren lagas av undersköterskor och inte kockar.