Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås högsta topp formad av människan

 
Nostalgi - 70-talet
Visa alla artiklar

Det här visste du inte om Vedbotippen!

Annons

VLT 17 februari 1976.

Vedbotippen, Västerås, skapad av människohand, är den högsta geografiska punkten i Västerås omgivningar.

En intressant höjdprofil i ett eljest enahanda platt land. Toppen ligger 75 meter över havet, och skulle passa bra för en slalombana.

- Ja, det är riktigt säger gatukontoret. Nästa vinter är den klar, likdom ett mindre brant parti för "alpin" skolning.

Mälardalen i varje fall västmanlandsdelen är egentligen alldeles för platt för att vara formmässigt intressant.

Den högsta geografiska punkten i Västerås omgivningar är Vedbotippens topp, 75 meter över havet, betecknande nog skapad av människohand.

Det som inte geologiska processer för hundratals miljoner år sedan och inlandsisen långt senare inte förmådde i de här trakterna klarade Västerås kommun av på 12 år.

Vedboryggen började höja sig så smått 1964, när överskottsmaterial - pinnmo, sten och delvis lera - från gatu- och grundgrävningar började tippas där till en framtida skidbacke.

- Västerås växer inte så fort nu för tiden, suckar utredningsingenjör Uno Henning, gatukontoret.

- Jord och sten för mjukmodellering av konturerna hade nästan sinat då utbyggnaden av E18 mellan Vasagatan och Bäckby gav oss välkommet fyllnadsmaterial.

- Vedbotippen har nått sin högsta punkt. Det är bara den norra delen som skall mjukas till i formerna.

- Nästa vinter skall slalombanan och ett mindre brant parti för skidskolning vara klar. Till kälkbackar sträcker sig inte ambitionerna än så länge. Vi var tvungna att skära ned. Men de kommer.

Vedbotippen ligger på solid berggrund 35 meter över havet. På den har en miljon kubikmeter jord, sten och lera tippats vilket gav en höjdvinst på 40 meter.

Tippen ligger således 75 meter över havet. Som jämförelse: Djäkneberget och Skallberget 45 meter, Rocklundaåsens högsta punkt 55 meter.

Men Vedboryggen är högst, kanske den mäktigaste toppen i hela västmanländska låglandet, till över 50 procent formad av kommunen med sten och ofruktbar jordmaterial.

ÅL