Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås kränkte 5-åringen

Familjen har kränkts i rätten till ett familjeliv. Västerås stad ska därför betala 45 000 kronor i skadestånd för brott mot Europakonventionen. Det blev domen i fallet med ”5-åringen” som omhändertogs av socialtjänsten.

Ekonomiskt blev domen ett nederlag för familjen. De hade krävt 2,8 miljoner i skadestånd av kommunen för att deras son omhändertogs i 43 dagar av de sociala myndigheterna 2006.

– För oss är pengarna oväsentliga. Det viktiga är att rätten har kommit fram till att det var en kränkning av de mänskliga rättigheterna, säger pojkens mamma.

Domen som meddelades i Västmanlands tingsrätt i går kan vara slutet på en lång och sårig process. Det har gått fem år, familjen har flytt Västerås på grund av händelsen, börjat ett nytt liv med nya arbeten och studier, pojken har blivit 10 år, går i skolan och älskar hockey.

Men är det slutet på historien? Om Staffan Jansson (S), högsta ansvarig för socialtjänsten i Västerås fick bestämma i dag, blir det inget överklagande.

– Jag skulle vilja att vi la det här bakom oss nu. Vi har fått kritik för vår handläggning, de bristerna visste vi om tidigare och har tagit till oss av, säger Jansson.

Tingsrätten ger inte familjen rätt till ersättning för kränkning enligt skadeståndslagen. Men enligt Europakonventionen. Rätten har inga synpunkter på att pojken omhändertogs från början. Men kritiserar att socialnämnden inte gjorde en ordentlig utredning inför det fortsatta omhändertagandet.

Bland annat borde föräldrarnas relation till pojken och deras omsorgsförmåga utretts närmare.

Utan utredning fanns inte relevanta och tillräckliga skäl för att motivera ett fortsatt omhändertagande. Där ligger kränkningen enligt artikel 8 i Europakonventionen, enligt tingsrätten.

Samtidigt som familjen kan se domen som en principiell framgång, innebär den också förluster på många punkter. Tingsrätten avfärdar många av försvarets påståenden.

Är domen en seger eller förlust?

– Både ock, säger familjens juridiska ombud Alexander Barkman. Det är en seger för att tingsrätten kommit fram till att kommunen brutit mot de grundläggande mänskliga rättigheterna och det var huvudsaken för föräldrarna.

Men han är kritisk till hur tingsrätten bedömt storleken på skadeståndet och menar att rätten här gjort ett formellt fel genom att här tolka Europakonventionens praxis. Det kan bara Europadomstolen göra, menar han.

Kommunens juridiska ombud, advokat Annika Gustafsson upprörs av domen:

– Det är en ytterst märklig utgång. Kommunen har handlat helt enligt lagen. Vad ger det här för signaler till Sveriges alla 290 kommuner? Tänk på fallet Bobby, tänk på alla skandaler, säger Annika Gustafsson som tycker det också är häpnadsväckande att tingsrätten dömt parterna att betala sina egna rättegångskostnader.

Dem skulle den förlorande parten, alltså familjen som inte fick sina 2.8 miljoner ha betalat, tycker Gustafsson, som inte kan uttala sig om det blir ett eventuellt överklagande.