Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås lagbrytare om kosttillskott

Västerås stad har nyligen stoppat kosttillskott som innehåller vitamin D i doser som är lika med eller överstiger de övre gränser som European Food Safety Authority (EFSA) rekommenderar. Ett försäljningsstopp som kan få stora konsekvenser för enskilda företagare och ett beslut som vi anser saknar stöd i lagstiftningen.

I Sverige har vi en lång tradition av att äta kosttillskott som ett komplement till maten. Myndigheter rekommenderar vitamin D till barn och allt fler läkare förespråkar att många vuxna tar ett tillskott av detta viktiga vitamin då det finns anledning att misstänka för låga D-vitaminnivåer hos befolkningen i vårt solfattiga land.

Nyligen höjdes det rekommenderade dagliga intaget från 7,5 mikrogram till 10 mikrogram per dag, då nya studier bekräftat att vi nordbor behöver få i oss mer vitamin D.

Våra behov av kosttillskott är självklart individuellt, både vad vi väljer att äta, hur mycket och hur ofta. Behovet beror på hur vi äter, hur vi tränar och hur vi mår.

Även andra faktorer som ålder, kön och eventuell graviditet avgör vårt behov av kosttillskott. Det finns inga lagstadgade gränsvärden för vitaminer och mineraler i Sverige och det är bra. Det tydliggör produ- centens ansvar. Tillverkaren och säljaren av livsmedel har ansvaret för att produkterna är säkra för konsumenter, ett ansvar de allra flesta tar på största allvar. Kontrollen av kosttillskott utförs av de olika kommunernas inspektörer enligt direktiv från Livsmedelsverket.

Den svenska kosttillskottsbranschen är ett internationellt föredöme. Svenska produkter är de mest testade, prövade och miljövänliga man kan finna.Svenska leverantörer och producenter är kunniga, engagerade och etiska. Svenska konsumenter är ofta även de mycket engagerade och kunniga och vet mycket väl vilka doser som är säkra och vad de vill ha. Just nu sker en oroväckande utveckling i Sverige, då pålitliga kosttillskott ifrågasätts. I många fall är det kosttillskott som använts av svenska konsumenter i över 30 år utan anmärkningar.

EFSA har angivit rådgivande gränsvärden som plötsligt tolkas som maxvärden. Det är helt fel.EU har inga maxvärden för kosttillskott. Sverige har inga maxvärden för kosttillskott.

När enskilda kommuner lägger saluförbud på vissa kosttillskott får det stora negativa konsekvenser för både företagen och för konsumenterna och vi anser att de saluförbud som nu utfärdas saknar lagstöd. Så länge inga lagstadgade maxvärden finns måste företagen ges möjlighet att motivera de doser som används med vetenskapligt stöd som visar att nivåerna är säkra.

Vi ser en stor risk med att viktiga vitaminer som vitamin D inte längre ska kunna säljas i doser som främjar konsumenternas valfrihet och hälsa. Efterfrågan kommer knappast att minska, handeln kommer att flyttas till internet och produkterna kommer inte längre följa svensk lagstiftning eller vara testade av svenska myndigheter.

De stora förlorarna blir konsumenterna som riskerar att äta kosttillskott av en så låg kvalitet att de aldrig skulle tillåtas i Sverige. Är det verkligen den utvecklingen vi vill se?

Är det vad de kommunala livsmedelsinspektörerna vill åstadkomma när de lägger saluförbud på säkra kosttillskott som säljs av erfarna och seriösa svenska företagare?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel