Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Västerås ligger väldigt bra till"

Energiministern Ibrahim Baylan (S) vill att Sverige blir centrum för storskaliga tester på energiområdet. ”Där ligger Västerås väldigt bra till. Hur många jobb det handlar om återstår att se”, säger han i en längre intervju med VLT.

Annons

På måndag samlas världens länder i Paris, Frankrike, för att försöka enas om ett nytt globalt klimatavtal som i så fall ska gälla från och med år 2020.

Ibrahim Baylan hoppas att ett sådant avtal skrivs under, ett avtal som går att bygga vidare på.

Det globala klimatmötet för sex år sedan slutade i ett misslyckande, där främst USA och Kina ansågs vara bromsklossar.

– I dag är kännedomen och kunskapen om vår globala uppvärmning större, vilket gör att vi har fler länder som är på. Till och med länder som giganterna USA och Kina är beredda att göra insatser, vilket de inte var 2009.

Vad har hänt sedan dess, rent konkret?

– Jämfört med för fem år sedan har teknologin för energiteknik gått framåt med stora steg. I dag kostar till exempel solceller en femtedel i produktionskostnader än för fem år sedan. Det har gjort att i många delar av världen där man har tillgång till sol året runt, är solenrgi ett gott alternativ till fossila bränslen. De stora frågorna kommer att vara hur man ska finansiera allt det här, säger han.

Vilka krav kommer du att ställa under klimatkonferensen?

– För det första att vi ska ha ett avtal, ett så ambitiöst avtal som bara är möjligt, så att det inte blir urvattnat. Det andra är att vi tillsammans med andra stora länder tar initiativ för att visa på konkreta vägar framåt. Det får inte bara bli pengar och stora ord.

Sverige är en förebild och eftersom Västerås är landets energihuvudstad med drygt 10 procent av alla energirelaterade jobb i Sverige, utgör staden ett stort kompetensnav som bör tas tillvara, menar energiministern.

– Västerås, inte minst med ABB som motor, har ju genom åren betytt väldigt mycket. Och jag tror med den här omställningen att vi alla vet att vi måste ställa om våra energisystem, och inte bara i Sverige. Det finns förträffliga möjligheter att bidra med den kunskap och de produkter man byggt upp här. Rätt hanterat, staten tillsammans med företagen och akademier, kan vi jobba fram en strategi där det finns stora möjligheter att få in fler jobb och även mer exportinkomster till landet.

Vad kan regering och riksdag bidra med i form av finansiering till företag, och hur hjälper ni varandra med att utveckla detta?

– Det viktigaste vi kan göra är att skapa långsiktiga förutsättningar i en energiöverenskommelse. Då vet man vad man har att hålla sig till. Det är också det som företagen efterfrågar. Därutöver har vi en forskningsinnovationsbudget som vi lägger fram, där vi i energimyndigheten har pågående gemensamma projekt med privat näringslivet för att utveckla det här. Där måste vi öka de insatserna.

– Jag skulle gärna vilja att Sverige blir ett centrum för storskaliga tester på energiområdet och där ligger Västerås väldigt bra till. Den här diskussionen pågår över hela världen, och kan Sverige bli ett nav för den typen av testverksamhet, ja då ligger också Västerås väldigt väl till.

Hur väl?

– Västerås är utan tvekan och på många olika sätt, Sveriges energihuvudstad. Det är klart att mycket av det som sker exempelvis på överföringssidan har Västerås som ett nav. Just överföringar och nät kommer att kräva stora investeringar. I den meningen ligger Västerås väldigt väl till.

I Sverige är fyra kärnkraftreaktorer på väg att rivas. Barsebäck 1 och 2, där Westinghouses Västeråsenhet är navet i arbetet med sina segmenteringsjobb, samt Ringhals 1 och 2.

– Vi har redan stora överskott i våra system i dag och det är det som gör att vi har låga priser. Det är anledningen till att de här gamla anläggningarna fasas ut.

De sex återstående reaktorerna, som är större och nyare, behövs de kommande årtiondena, menar Ibrahim Baylan.

– Vi har begränsningar i överföringen och innan vi har svar på den frågan kommer de sex att vara viktiga i systemet.