Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås och psykopatertriggar thriller-Öberg

Hur blir en obehaglig liten korgosse en mördare med grandios självuppfattning? I sin nya deckare i Västeråsmiljö har Hans-Olov Öberg borrat djupt i psykopaten. Fruktansvärt roligt! tycker författaren.

Annons

I romanen ”Kungamördaren” följer Hans-Olov Öberg upp sina huvudkaraktärer från de två tidigare böckerna: Elias Fagervik och inspektören vid Västeråspolisen Benny Modigh.

Den som läst Öberg vet att Västeråstrilogin börjar med ”Djävulens tonsteg” där en gossopran mördas i Domkyrkan 1978. I uppföljaren ”Någon att lita på” våldtas och misshandlas en ung flicka, det är 1980-tal, en hämnare slår till mot förövaren.

Öberg lägger krut på Västeråsbeskrivningar, gillar kultur- och tidsmarkörer. Han har plöjt årgångar av gamla VLT för att landa rätt.

– Det är roligt att komma in i tidsstämningen, att läsa om 70-talet då man såg mupparna och Macahan på tv och då vi hade riktiga politiker som tyckte saker och inte bara marknadsanalytiker. Det är roligt att läsa om det ytfixerade 80-talet och 90-talet när allt skulle växa till himlen och alla kunde starta företag.

”Kungamördaren” utspelar sig på 1990-talet, i Västerås, Stockholm och New York. Vem som drabbas av ”grandios personlighet” ska inte avslöjas.

– Men jag har lagt ned vansinnigt mycket jobb på detta själsliga tillstånd och fått hjälp av en vän som är överläkare i psykiatri. Hur blir en människa ond och galen, är han ondskefull från början eller är det omständigheterna?

Thrillern ”Kungamördaren”, där många ur kunga-familjen stryker med, är ganska vältajmad med prins Carl-Philips bröllop med korteger och allt.

Har du tänkt på det?

– Vad otäckt! replikerar Hans-Olov Öberg som varken tänkt på saken eller har några problem med kungamakten som hans psykotiske romanfigur definitivt har.

– Kungahuset är inget fräscht påhitt tycker jag, men därifrån till att ta kål på dem ...

Öberg har alltid skrivit men det var inte förrän han gick en skrivarkurs som han fick verktygslådan för att lyckas.

– Jag börjar alltid i ett gasmoln av stämning som i ’Djävulens tonsteg’ där jag flyttade mig tillbaka i minnet till Domkyrkans gosskör, doften av svettiga ull- kåpor och stearinljus och konkurrensen om Bror Samuelsons uppmärksamhet, säger Öberg och menar att den boken är en hyllning till det legendariska musikparet Bror och Birgitta Samuelson.

– Sen kommer steg två: intrigen. Mitt i detta ska något hända och när man har stämningen, början och slutet måste man bli professionell, då får man inte sitta och flumma. Då kommer finansanalytikern i mig till användning, då ska man strukturera och planera,

Har du kul när du skriver?

– Fruktansvärt kul, men jag hoppas läsarna ska ha ännu roligare.

Läs mer: Fler böcker på VLT:s boksajt!