Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås överklagar underkänt matköp

Västerås kommuns matupphandling fick underkänt av Förvaltningsrätten i Uppsala. Nu överklagar kommunen till Kammarrätten.

Förvaltningsrätten beslutade att Västerås stads upphandling av livsmedel till skola, barn- och äldreomsorg ska göras om, eftersom den ansågs bryta mot reglerna om offentlig upphandling. Kommunens anbudsförfrågan bedömdes hämma konkurrensen, eftersom anbudslämnarna varit begränsade till att endast lämna anbud på en del i upphandlingen. Undantaget delarna ”leveranser till tillagningskök” och ”mejerivaror” där bolagen kunnat lägga anbud på båda delar.

Kommunen anser i stället att deras upplägg har varit konkurrensfrämjande, då leveranserna delats in i olika delar så att fler aktörer fått möjlighet att lägga anbud, dock inte att vinna alla delar.

– Vi tycker att vi har ett ansvar att upprätthålla konkurrensen på marknaden och då har vi gjort så att små företag ska kunna lämna anbud också. Men de stora bolagen vill inte ha det så, utan vill leverera mycket och tycker att det här är konkurrenshämmande, säger Lena Grapp, stadsjurist.

Förvaltningsrätten har även ansett att kommunen har frångått förfrågningsunderlaget för upphandlingen. Vid anbudsförfrågan har kommunen exempelvis haft krav på att en produkt ska innehålla ett visst antal procent, men sedan accepterat en viss felmarginal, vilket Lena Grapp anser är ofrånkomligt.

– När vi ska göra en utvärdering försöker vi konstruera en verklighet och värdera ungefär hur mycket vi kommer köpa av vad. Sen skiljer sig naturligtvis verkligheten från det. Men vi försöker lägga oss så nära verkligheten som möjligt och behandlar alla lika, säger hon.