Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås på tur för show om designhets

Henrik Schyffert och Fredrik Lindström är på Sverigeturné med föreställningen Ljust och fräscht. På fredag gästar duon Västerås.

Idén att göra en föreställning om inredningstrender dök upp hos Fredrik Lindström ett par år sedan.

– Fredrik var lite för tidig, sen kom inredningstrenden mer och mer. Precis när vi var klara och redo fanns det just då elva svenska inredningsprogram på tv under en vecka. Idén skulle vi göra ändå, men det råkade sammanträffa, säger Henrik Schyffert.

Sedan föreställningen hade premiär på Berns i Stockholm för ungefär ett år sedan har det hänt en hel del. Delar av den har bytts ut, berättar Fredrik Lindström.

– Det ena är en ständig vilja att på något sätt förbättra föreställningen och få ut mer. Det andra om att det lätt blir statiskt och förutsägbart, man måste hålla det levande.

Föreställningen handlar om tillväxtsamhället och den konsumtionshets som råder. Men det är inte bara publiken som bjuds på en tankeväckare, även komikerduon har påverkats av att skriva och framträda med föreställningen.

– Jag tänker mycket på saker som är med i showen, den handlar ganska lite om inredning och mer om varför man håller på som man gör. Ska jag köpa en sådan här? Behöver jag en sådan här? Vad är det man jagar? säger Henrik Schyffert.

– För mig har showen varit väldigt uppfostrande. Till mitt nya kontor har nästan allting jag köpt varit begagnat, förutom några bokhyllor. Det var en kompromiss, jag hade tänkt platsbygga bokhyllor men det visade sig vara svindyrt. Annars har jag köpt allt på Blocket eller gamla grejor via nätauktionssajter. Det känns bra och vettigt på alla sätt, mer resurshållbart, säger Lindström.

Trots att inredningstrenden kanske varit som mest extremast i Stockholm tvivlar de inte på att Ljust och fräscht kommer att fungera även i övriga Sverige.

– Strukturen är att Stockholm är inkörsporten för allt som kommer till Sverige. Det som kommer till Stockholm kommer sedan ut i landet inom ett eller två år, skillnaden är inte så stor. Dessutom ska man komma ihåg att folk ute i landet tycker om att få skratta åt Stockholm. Det är bara godis att ha med sig att bjuda på, ”visst ni är ängsliga, men titta på stockholmarna”, säger Fredrik Lindström.

Själva har de väldigt lite åsikter om hur folk ska inreda hemma och vilken inredningstrend som kommer härnäst. Fredrik Lindström tror att ljust och fräscht-trenden är en av de sista trenderna.

– Modet i inredning är i upplösning, ljust och fräscht-trenden är en form av antiinredning. Det handlar om vad du inte har, du har inte gardiner, inte färg på väggarna eller tapeter, inte mattor, inte prydnadssaker och ingen larvig bordsduk. Det är inte barock eller jugend, man kan inte plocka fram och påvisa vilket formspråk det är.

– Jag skulle kunna tänka mig ett år utan trender. Låt folk fixa runt i mörkret ett år för att se vad de kommer fram till. Det kan gälla både musik, mat och inredning, säger Henrik Schyffert.

Ljust & Fräscht

Vad: Ljust Fräscht

Var: Bombardier Arena

När: 10/2 och 16/3, 2012