Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås radioklubb tio år, kortvågsprogram från Bryssel

 
Nostalgi - 50-talet
Visa alla artiklar

Västerås radioklubb var en av de större när kortvågsradio var riktigt hett. En av succéerna var rävjakter. Snälla, du som vet hur det här gick till - berätta!

VLT 20 november 1953.

Västerås radioklubb, VRK, kan i år fira sitt tioårsjubileum.

Detta tänker man dock inte göra med någon större festlighet; denna får anstå till kommande jubileumsår.

Red. Arne Skoog från Stockholm, känd kortvågsspecialist som bland annat ordnar Radiotjänsts program för kortvågslyssnare "Sweden calling DX-ers" intervjuade härom dagen klubbens styrelse.

Programmet spelades in på band och presenteras kommande tisdagskväll klockan 19.45 på 50 meter våglängd (6 000 kc/s). Detta sker i en utsändning från Bryssel till skandinaviska lyssnare.

VRK bildades den 2 mars 1943.

Redan från början var studieintresset stort, och man hade tre studiecirklar i radioteknik, telegrafi och matematik. Första ordföranden var Evert Båvemark, och 33 medlemmar inregistrerades.

1945 försökte dåvarande ordförande polismästare Otto Stålhane, att få disponera telegraferingslokaler vid Flygets Centrala Skolor för klubbens räkning.

Detta avstyrktes tyvärr.

Sedan 1947 har man dock fått göra detta, och under årens lopp har ett femtiotal radioamatörer utbildats i både telegrafi och radioteknik och som avslutning erövrat amatörradiocertifikat. Första numret av klubbens månadstidning QRZ utkom även detta år.

Rävjakter sedan 1948.

De populära rävjakterna börjde så smått 1948, då man även anordnade landets första bilrävjakt. 1950 var det premiär på Field Days, det vill säga en träff då amatörerna i tält eller sportstuga gör experiment med portabla sändare.

Båda dessa arrangemang har sedan upprepats ett otal gånger, och 1952 anordnade klubben bland annat landets första SM i rävjakt, som fick mycket god kritik från deltagare och press.

För närvarande håller man på att anskaffa en lämplig tomt för en blivande klubbstuga, till vilken virke redan finns.

Nuvarande ordförande är ing. Klas Eriksson, och medlemsantalet uppgår till 165, däribland ett sjuttiotal sändareamatörer och ett tjugomfemtal kortvågslyssnare.

Klubbens program omfattar möten med föredrag och filmförevisningar, rävjakter, studiebesök och resor samt speciella träffar för sändareamatörer och lyssnare.

Studieverksamheten omfattar kurser i telegrafi och radioteknik. Radioklubben är lokalt sett en av landets största och förmodligen en av de mest välorganiserade.

20-minutersprogram från Bryssel.

Det program som redaktör Skoog spelade in, räcker ungefär 20 minuter och ingår i de sändningar, som Bryssels Radio ordnar varje tisdag och fredag kl 19.00-21.00, svensk tid, för lyssnare i Skandinavien.

Under kriget byggdes en kortvågssändare i Leopoldville i Belgiska Kongo för att upprätthålla kontakten mellan belgarna runt omkring i världen. Denna station fick mottaga många svenska lyssnarrapporter.

Det var därför inte så underligt, att den i Bryssel efter kriget byggda kortvågssändaren även skulle sända program avsedda för svenska lyssnare.

Sändarens effekt är 20 kW, och hörbarheten i Västerås är oftast god, trots en del störningar.

Programmen omfattar även rätt mycket underhållningsmusik, varför stationen kan rekommenderas. Anropssignalen är ORU.

UKn