Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås stad JO-anmäls

En mamma och hennes sambo har anmält socialtjänsten i Västerås till Justitieombudsmannen. Paret anser att socialkontoret förhindrat och försvårat att lämna ut offentliga handlingar samt journalanteckningar som rör dem.

I bakgrunden svävar en vårdnadstvist mellan mamman och hennes tidigare man om deras dotter.

Mamman begärde i november 2008 ut alla journalhandlingar från socialkontoret där hon förekommer eller som rör henne. Efter åtta månader utan svar sände kvinnan en ny begäran som avslogs av Västerås stad.

Kommunen menar att kvinnan inte har rätt att ta del av handlingarna som eventuellt rör hennes dotter och som hon inte har vårdnaden om.

Kammarrätten anser att beslutet ska prövas på nytt eftersom Västerås stad inte har prövat vilka uppgifter i handlingarna som inte kan lämnas ut.

Kvinnans sambo har försökt få ut offentliga handlingar i form av e-post mellan personal inom socialtjänsten i Västerås och några privatpersoner, bland annat honom själv. Socialkontoret avslog begäran med hänvisning till sekretess till skydd av en enskild. Även här menar kammarrätten att beslutet ska prövas på nytt för att se vilka uppgifter som kan lämnas ut och vilka som omfattas av sekretess.

Kammarrättens beslut kom i februari men fem månader senare har paret varken fått några handlingar från socialkontoret eller beslut om avslag och JO-anmäler alltså nu kontoret för lagtrots.