Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås stad satsar tre miljoner kronor på ABB:s dotterbolag

Kommunstyrelsen har sagt ja till ett bidrag på 3 miljoner kronor till ett dotterbolag inom ABB-koncernen – tillväxthuben SynerLeap. Därför måste ett avtal skrivas för att komma runt lagstiftningen. ”Det blir komplicerat”, säger kommunens chefsjurist Oscar Arnell.

Vinnova har beviljat pengar till SynerLeap powered by ABBAB, men villkoret från den statliga innovationsmyndigheten är en offentlig medfinansiering. Det är där som Västerås stad kommer in i bilden, och kommunstyrelsen har nu gett klartecken för ett bidrag på totalt 3 miljoner kronor för kommande tre år.

– SynerLeap kommer att jobba med en grupp av företag och verksamheter vi inte kunnat fånga in utifrån de organisationer och kluster vi har riggat sedan tidigare. Det här är ytterligare en byggsten för att skapa en struktur som kan locka hit företag men också utveckla företag, säger näringslivsdirektören Eva Lilja.

Men lagstiftningen, i det här fallet kommunallagen och EU:s regler om statsstöd, sätter käppar i hjulet för kommunen att ge bidraget.

– Den här frågan är ganska svår, utifrån att vi har tydliga ramar i lagstiftningen om vad kommunen får använda sina pengar till. Man får inte ge bidrag till enskilda näringsidkare om det inte finns särskilda skäl, säger Oscar Arnell.

– Därför måste man skriva ett avtal om medfinansieringen och det ska då reglera de kommunalrättsliga frågorna om att man inte får träffas av förbudet.

Det gäller nu, menar han vidare, att formulera sig rätt.

– Det finns en svårighet hur man ska bygga upp modellen. Det är nog inte omöjligt, jag tror det finns en lösning. Men det blir mer komplicerat.

– Samtidigt ser vi att olika typer av hubar, innovationscentrum och inkubatorer blir vanligare. Men när kommunallagen kom till i början på 1990-talet fanns inte den här miljön, då får man försöka tolka den i ljuset av hur samhället ser ut i dag, fortsätter Oscar Arnell.

Eva Lilja menar att tillväxtkatalysatorn kommer att tillföra en saknad del i regionens innovationssystem och ser samarbetet som en nödvändighet för utvecklingen inom flera teknikområden när ABB öppnar forskningsmiljön. Dessutom ger det en win-win-situation samt kan ses som en dörröppnare till den globalamarknaden.

– SynerLeap betyder jättemycket och det här samarbetet skulle stärka Västerås attraktionskraft, så naturligtvis ligger det här i stadens intresse. ABB är ett viktigt företag i vår region, och om det här också kan bidra till att ABB stärks i sin internationella kontext är det också en vinst, även om det inte är primärt, menar Eva Lilja.

– Samtidigt får ABB självt in lite injektioner av ny teknik eller nya tjänster och produkter, som bidrar till att ABB vitaliserar sin egen miljö.

Fokuserar på företag som är redo för nästa steg

Tillväxtkatalysatorn SynerLeap ska fokusera på tillväxtföretag inom fyra teknikområden – digitalisering, industriell automation, robotik och energi. Den vänder sig till företag som redan genomgått inkubatorsfasen och är redo för nästa steg.

SynerLeap är ett samarbete mellan flera aktörer. Förutom ABB är det bland andra Science Park, Create Business och Almi Företagspartner.

Det var under 100-årsjubileumet av ABB:s forskningscenter Corporate Research, i början av september i år, som SynerLeap invigdes. Tillväxthuben är ett exempel på företagsutveckling som stärker landet, menar energiministern Ibrahim Baylan (S).

– Det skulle rätt hanterat kunna bli en ny ekonomisk strategi för vårt land. Den här typen av huber, där man testar nya idéer, gör att små företag får möjlighet att växa och gärna i samarbete med stora. Det tror jag är nödvändigt om Sverige ska kunna, inte bara hävda sig utan även att leda den utvecklingen, sa han i en tidigare VLT-intervju.

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare,smidigare - och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.