Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås stad vann i domstol – får bygga höga hus på Öster Mälarstrand

Västerås stad vill bygga ännu högre på Öster Mälarstrand. Grannarna protesterade – men förlorade i mark- och miljödomstolen.

Det var inför etapp 4 av utbyggnaden av Öster Mälarstrand som kommunfullmäktige i Västerås i juni beslutade att gå vidare med den fördjupade översiktsplanen för Centrala Mälarstranden och den fortsatta bebyggelsen av Öster Mälarstrand.

Utbyggnaden omfattar 550 lägenheter, ett äldreboende, en förskola samt butiker och andra verksamheter. Lägenheterna fördelas på olika huskroppar, varav några kommer att byggas högre än åtta våningar – detta bland annat mot bakgrund av bostadsbristen i Västerås, enligt receptet högre hus, ger fler lägenheter.

Bostadsföreningen Spinnakern, vars lägenheter blir grannar med etapp 4, överklagade kommunens beslut till mark- och miljödomstolen och ville att Västerås stad skulle förbjudas att bygga högre än åttavåningshus i det nya området.

Spinnakern anser att de planerade höghusen kommer att försämra utsikten för existerande bostäder i området, ge insyn till intilliggande kvarter och ge långa slagskuggor kvällstid som drabbar de boende i Spinnakern.

"Vidare upplevs de mycket höga byggnaderna som opassande i jämförelse med tidigare etappers områdeskaraktär", skriver Spinnakern till domstolen och understryker föreningens oro för att Öster Mälarstrand överexploateras.

Spinnakern fick dock inget gehör alls hos mark- och miljödomstolen som ger Västerås stad grönt ljus att fortsätta utbyggnationen av etapp 4 som planerat – med hus högre än åtta våningar.

Domstolen gör bedömningen i sitt domslut att våningsantalet kommunen planerar att bygga håller sig in om det handlingsutrymme som kommunen har vid detaljplaneläggning. Domstolen anser heller inte att området kommer att överexploateras om etapp 4 utformas på det sätt kommunen tänker sig.