Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås stad vill ha fler unga

Hur ska fler unga lockas att söka arbete inom Västerås stad? Det ska en ny forskning söka svar på. Bakom projektet om yrkesstolthet står Västerås stad, Eskilstuna kommun och Mälardalens högskola.

Bakgrunden till projektet är de medarbetarenkäter som gjorts bland kommunernas anställda. De visar att personalen ofta känner stolthet över sitt eget arbete, men inte alltid över kommunen som arbetsgivare.

Eva Little är personaldirektör i Västerås stad. Hon säger:

– Den offentliga sektorn har alltid haft problem med sin image. En vanlig skröna är att kommunalare står och ”hänger på spaden”. Men vi har ungefär 10 000 medarbetare, alla hänger inte på spaden ... här finns många intressanta jobb. Och kommunen är en schysst arbetsgivare som följer lagar till punkt och pricka.

Jonas Welander, kommun-licentiand och forskningledare för projektet på Högskolan, menar att att en kommun är en stor, komplex organisation som är svår att identifiera sig med.

– Som medarbetare känner man, enligt enkäterna, att man inte är en del av helheten. Det är viktigt att lyfta upp de framgångar och goda exempel som finns inom en så stor organisation. Det skapar delaktighet.

  Västerås stad står inför stora pensionsavgångar – därför är det viktigt att kunna rekrytera unga medarbetare.

Medelåldern bland de kommunanställda är cirka 47 år och många är över 50 år.

Eva Little säger att det är viktigt att de som är unga i dag ska tycka att kommunerna är attraktiva arbetsgivare.

– Vi kan inte konkurrera med näringslivet när det gäller löner. Det är glädjen och stoltheten att gå till jobbet som är i fokus för projektet. Många av de praktikanter vi haft har fått en positiv erfarenhet av att jobba i kommunen och vill gärna komma tillbaka till ortens största arbetsgivare, säger hon.