Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås stadskinnar skolor

Gideonsbergsskolan står tom sedan hösten 2010 men Proaros måste betala sex miljoner kronor i hyra till 2012.

- Vi vill inte vara belastade av den kostnaden, säger Tomas Östling (S), vice ordförande i Proaros styrelse.

I år beräknas Proaros, alltså kommunens, skolor gå med 42,1 miljon kronor i underskott. Eleverna har blivit färre och skolorna får in mindre i skolpeng. Många elever har bytt till friskolor och mer än 100 lärare måste byta jobb.

Proaros styrelse tycker att den betalar för mycket i hyra för skollokaler till fastighetskontoret. Särskilt tungt är det, tycker styrelsen, att betala för den tomma Gideonsbergsskolan. Hyran på tre miljoner kronor om året ska betalas till och med 2012.

– Vi jagar alla kostnader. Om vi får bort överskotts-hyrorna blir vårt underskott mindre, säger Tomas Östling.

Tomas Salzmann (M), ledamot i Proaros styrelse, tycker att hyrorna äter upp skolpengen.

– Pengarna tas från undervisningens kvalité, säger han.

Göran Eriksson, verksamhetschef för förvaltning av skolor, säger att hyresavtalet för Gideonsbergsskolan gäller i tre år. Så är reglerna.

– Om man har ett avtal måste man följa det. Man kan inte bara lämna en lokal hur som helst utan att betala.

Kan ni inte hyra ut till någon annan och få in pengar den vägen?

– Jo, vi jobbar på det men det är inte så enkelt. Fast det finns intressenter för ett tillfälligt avtal, säger han.

Gideonsbergsskolan lades ned för att kommunen ville starta en profilskola och konkurrera med friskolorna. Lars Kallsäby (C) var då ordförande i Proaros styrelse.

– Vi valde att lägga ned Gideonsberg eftersom den ligger på en attraktiv tomt som kan säljas, byggas om till bostäder och ge intäkter till kommunen, säger han.

I stället hyrde Proaros lokaler i B-huset vid Carlforsska av ett fastighetsbolag och startade Kristiansborgs-skolan. Det blev dubbla hyreskostnader.

Förhandlade ni om hyran för Gideonsbergsskolan, för att komma ur hyreskontraktet tidigare?

– Det fördes diskussioner med fastighetskontoret på tjänstemannanivå. Jag var inte med. Men vi ansåg att vi inte skulle förlora pengar totalt sett.

Han menar att staden skulle få in pengar på att bygga om Gideonsbergsskolan till bostäder och sälja. Det skulle uppvägas av kostnaderna för exploateringen.

Kallsäby säger att han gjorde upp med grundskolenämndens dåvarande ord-förande Mikael Damsgaard (M) om att dela på hyran för den nya Kristiansborgs-skolan.

– Det handlar om samma kassa totalt sett (Västerås stads) så det är inte hela världen. Men ingångna avtal gäller. Det är bara att betala.

Proaros styrelse tycker att även hyran i Wenströmska är ett problem. Där måste manbetala 10-12 miljoner kronor per år för ytor som de egentligen inte behöver och kontraktet gäller i tio år.

Försök har gjorts inom kommunen att hitta en ny hyresmodell men politikerna har inte kommit överens.

Nu ska Wenströmskas framtid utredas.