Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås värst drabbat av bilbränder

Västerås är ”värsterås” vad gäller bilbränder. Ingen annanstans i Sverige brinner lika många bilar per tusen invånare som här.

57 anlagda bilbränder skedde i Västerås under förra året.

Västerås har toppat statistiken i flera år, det har SVT Västmanland rapporterat.

2010 skedde 30 bilbränder i Västerås. Förra året var antalet anlagda bilbränder 57. Det är nästan en fördubbling på fem år.

– Att det brinner bilar är inte positivt så klart men jag är lite frågande också eftersom att brottsligheten totalt sett sjunkit mer i Västerås än i riket, enligt statistiken, säger Anders Teljebäck.

Som VLT tidigare skrivit anser forskare att stor skillnad mellan fattiga och rika orsakar bilbränderna i städerna. Anders Teljebäck tvivlar på att den förklaringen håller här.

– Västerås är en mindre segregerad stad än många andra liknande städer. Vi har inget Vivalla eller Rosengård. Socioekonomiskt visar studier på att det är mindre inkomstskillnader i Västerås än på många andra håll.

Men Västerås toppar ändå statistiken. Vad gör kommunen åt det?

– Är det rent brottsliga motiv bakom så kan det vara svårt att komma åt. Det finns ingen ”quick fix”. Men vi måste fortsätta med det brottsförebyggande arbetet. Jobba med brottsförebyggande råd och fortsätta utveckla våra stadsdelar.

Vad kan förbättras i det arbetet? Västerås har ju toppat statistiken för bilbränder i flera år.

– Det går alltid att förbättra. Men varje sådan händelse har sitt eget motiv. Det finns egentligen väldigt lite samband med övrig brottslighet som sjunker. Något tecken på att vi skulle ha stor segregation i Västerås är det inte.

Polisen har ingen förklaring till att just Västerås toppar listan. I stort finns det tre olika orsaker till bilbränder: bedrägerier, skadegörelse och att det handlar om någon form av hämnd eller underförstått hot. Vilken som är vanligast går inte att säga.

– Hade vi en gärningsman på varje brott så skulle man kunna säga att det eller det är vanligast. Men de här brotten är väldigt svårutredda. Bevisen brinner upp, säger Anders Hedström, presstalesperson på polisen.

Läs också: Stor ökning av bränder kan bero på social oro

De flesta bilbränderna sker i de västra stadsdelarna i Västerås, som Råby och Bäckby. Av de bilbränder som inträffar på öster sker merparten på Skallberget.

– Vi har inte stadsdelar med social oro men tendenser till det, säger Anders Hedström.

– Den rena skadegörelsen kan ha många orsaker men kan handla om missnöjesyttringar eller att man vill protestera mot någonting, fortsätter han.

Vad gör polisen åt bilbränderna?

– Har vi inga vittnesuppgifter kan det vara svårt att gå vidare. Vi behöver allmänhetens hjälp. Sedan så jobbar vi utifrån att vi ser att det brinner mer på vissa platser och jobbar brottsförebyggande och trygghetsskapande, både uniformerat och civilt, säger Anders Hedström.

Läs också: Tre bilar i brand under helgen

Läs också: Brand i moped på skolgård

Läs också: Två nya bilbränder i natt