Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås vill fortsätta samarbetet med Kina – söker mer pengar

Västerås tänker söka mer bidrag för att fortsätta samarbetet med kinesiska staden Jinan.
– Grunden är att vi genom vårt samarbete med Jinan tillsammans ges möjlighet att utveckla hållbara samhällen, säger Anders Teljebäck (S).

Västerås stad har totalt fått nästan 2,7 miljoner kronor i stöd för det treåriga samarbetsprojektet med kinesiska staden Jinan. När utbytesperioden nu närmar sig sitt slut meddelar Västerås att man tänker söka mer pengar från Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD).

– Det har varit ett mycket bra samarbete mellan våra städer. Förutom själva projekten, möjliggör sådant här utbyte också skapandet av värdefulla kontaktvägar till exempel mellan städer i Kina och Västerås näringsliv. Viktiga kontakter som kan vara värdefulla både nu och i framtiden, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande.

Lördagen den 28 oktober åker styrgruppen för projektet till Jinan för att diskutera fortsatt samarbete. Bland annat reser Anders Teljebäck som är ordförande och oppositionsrådet Elisabeth Unell (M).

– Jinans kontaktcenter Hotline 12345 har en väldigt bra uppföljning av ärendeprocessen men brister i demokratiskt synsätt. ICLD vill öka den lokala demokratin i Kina och där ser vi en möjlighet att kunna vara med och öka kunskapen genom fortsatt samarbete, säger Charlotta Filling, internationell strateg i Västerås stad.

Hon säger att Västerås i sin tur kan lära sig av Jinans strukturerade sätt att hantera ett kontaktcenter.

Projektet har pågått sedan 2015 och har inneburit gemensamma projekt av olika slag för att utveckla invånardialogen.

Läs även: Kinesiskt återbesök i Västerås

Debatt: Västerås kontakter med Kina är viktiga

Kommuntoppen åker till Kina

Besök från Kina imponeras av grönt Västerås

Kommunledare lärde sig medborgardialog i diktatur