Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås vuxenutbildning behöver göras om

Annons

SFI- och SVA-utbildningen behöver ses över rejält i Västerås. Det här problemet har funnits länge men växer sig likt en snöboll större och större. Kortfattat så finns det alldeles för många aktörer inom detta område. Elever som inte vet vad som förväntas av dem och en stor ojämlikhet mellan hur olika skolor sätter betyg. Det saknas även något seriöst kvalitetssäkrande system kring språket. Alla gör det så bra (eller dåligt) som de kan. Skolverket och huvudmannen axlar denna roll men det händer inte mycket på den fronten.

Skolor får tävla om att få elever vilket leder till att fler och fler kräver betyg för en insats som inte är i närheten av godkänd: "På den andra skolan gjorde jag ju kursen på tre veckor!?". Elever tar CSN-bidrag/lån på en viss tid och binder skolan till att de ska klara undervisningen på den tiden. "Jag ska bli klar på fem veckor annars går jag till en annan skola", blir andemeningen.

Att kurser som i vanliga gymnasieskolan ofta tar en termin ska göras på några få veckor, dessutom med nyanlända elever som ofta behöver stort stöd kring inlärning, är absurt. Allt ska individualiseras så mycket som möjligt. Krav på obligatorisk närvaro finns inte, inte ens en procentuell sådan.

Detta skapar problem inte bara för eleverna och lärarna utan i längden för hela samhället. Något måste göras av de som fattar besluten. Gärna förr eller senare. Man måste ge alla som vill lära sig svenska de förutsättningar de förtjänar men samtidigt kunna ställa högre krav.

Insatt

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons