Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 500 nya bostäder i Kopparlunden

Ett Kopparlunden med 1 500 bostäder, E 18 överdäckad och en ny cykeltunnel under järnvägen. Det är några av idéerna i ett planprogram som nu skickas på samråd.

Annons

Utgångspunkten har varit att Kopparlunden ska ha en blandning av bostäder, kontor, butiker, lokaler för möten och aktiviteter med mera. Stadsbyggnadskontoret räknar med att det före detta industriområdet kan rymma cirka 1 500 bostäder.

De kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna ska bevaras medan andra kan rivas. De nya byggnaderna ska hålla hög kvalitet men kan ha en modern form.

– Det ska vara ett spännande möte mellan nytt och gammalt, förklarar planarkitekt Ingrid Legrell Crona.

Bland riskerna är markföroreningar, buller, luftkvalitet och olycksrisker med såväl järnväg som bilvägar.

Gående och cyklister ska prioriteras. Man tänker sig både en cykelbro över E 18 och en tunnel under järnvägen.

”Det ska vara möjligt att köra bil men genomfartstrafik ska undvikas”, heter det i programmet. På stora delar av Metallverksgatan ska bilisterna anpassa sig till gående och cyklister.

Ett annat förslag är att öppna gångvägen genom Östra kyrkogården. Östra Ringvägen ska bli en stadsgata med fler säkra passager för gående och cyklister. Frågan är hur bilisters framkomlighet påverkas.

Liv och rörelse. Doris Näckdal på Kopparlundens bageri tycker att det är vettigt om de gamla byggnaderna som står tomma i dag används mer.

Mer läsning

Annons