Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-åring skrev elak blogg - döms för grovt förtal

Den 17-årige pojke kallade flickorna för horor och slampor på sin blogg. Nu döms han för grovt förtal för lögnerna.

Annons

"- - (Flickans namn) är den största horan i Västerås som ni nu vet, - - och - - knullade henne i Punkt Parkeringshus analt?! you heard right, ANALT.” Så skrev 17-åringen om en jämnårig flicka på sin blogg samtidigt som han publicerade en bild på henne. Ytterligare två flickor blev sedan föremål för kränkande inlägg på pojkens blogg.

17-åringen polisanmäldes för de osanna och kränkande inläggen och åklagaren valde att åtala honom för grovt förtal. För tingsrätten berättade flickorna att de efter att blogginläggen publicerat känt sig ledsna, uttittade och fått kommentarer både från människor de känner och från andra. De har känt sig ”stämplade” även efter att det kommit fram att innehållet i blogginläggen var falska.

Tingsrätten håller med åklagaren om att 17-åringen förtalat flickorna och skriver i sin dom att brotten är grova eftersom 17-åringen aktivt försökt att skaffa läsare till sin blogg och sprida det han skrivit om flickorna. Straffet skulle för en äldre person ha blivit fängelse, men 17-åringen döms i stället till 35 timmars ungdomstjänst. Han ska också betala skadestånd till de tre drabbade flickorna.

Mer läsning

Annons