Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1800-talshus får nytt liv

Huset på Kungsgatan1, mitt emot VLT-huset, håller på att få ny form. Huset är från 1850- talet, men har ännu äldre delar – medeltida valv under huset. En brand i våras orsakades av elfel, en kortslutning i ett grenuttag.

Annons
På väg att återuppstå. Än dröjer det innan huset på Kungsgatan 1 blir restaurang med namnet Nya Hattfabriken, driven av krögarna bakom Frank och The Circus. Branden i april orsakades av en kortslutning i ett grenuttag, inne i teknikföretaget Strålfors lokaler.Foto: rune jensen

Arbetet med att göra om större delen av huset till restaurang/bar går som planerat och ska vara färdigt under december, meddelar husägaren Åbrinkens förvaltning AB.

– I det här skedet är inte allt färdigprojekterat. Därför står delar av bygget stilla, men det kommer att gå väldigt snabbt på slutet, säger Charles Åkerblom på Åbrinkens förvaltning AB.

Han har också fått besked om brandorsaken. Han säger att han blev lättad när han hörde att felet var elektriskt, inte orsakat av någon människa.

– Ja, den tekniska roteln hos polisen sa att det var solklart att det var ett elfel i ett grenuttag inne i en tom och larmad lokal.

Huset på Kungsgatan innehåller en stor del av Västerås historia. Det byggdes som en handels- och hantverksgård på 1850-talet och innehåller medeltida källarvalv, som kan nås via en spiraltrappa som är inbyggd i en pelare.

Ändå är huset inte byggnadsminnesförklarat. Orsaken är, enligt VLT:s efterforskningar, att det anrika huset hann byggas om ordentligt under tiden mellan 1970-talet och nutid.

– Men jag har varit i kontakt med länsstyrelsen, Västerås stad och länsmuseet. Huset har en lång historia och alla tillstånd måste vara i ordning, säger Charles Åkerblom.

Annons