Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19-årig kvinna från Västerås transporterade 45 kilo hasch – fick 3 000 kronor för jobbet

Två kvinnor från Västerås stoppades i en bil söder om Stockholm i juni. I bagaget fanns två väskor som innehöll sammanlagt omkring 45 kilo cannabisharts.

Annons

Två 19-åriga kvinnor som bor i Västerås åtalades i början av november för grovt narkotikabrott, tillsammans med en 26-årig man som är bosatt i Stockholmsområdet. Nu döms mannen och den ena kvinnan till fängelse, medan den andra kvinnan frias av Stockholms tingsrätt.

Läs också [+]: Rättegång om länets största knarkfynd inledd – misstänkt vägrar svara på åklagarens frågor

Var chaufför åt yrkeskriminella

Det var den 19 juni i år som de två kvinnorna stoppades med en stor mängd narkotika i bilen: omkring 45 kilo cannabisharts (hasch). Den ena kvinnan har berättat att hon fick 5 000 kronor för transporten, varav 2 000 kronor skulle gå till hyran av bilen. Hon och den andra kvinnan hade åkt till Stockholm, hyrt bilen och sedan fått instruktioner via sms om vart de skulle åka. Väl på plats fick de två väskor som var väldigt tunga – det var betydligt mer cannabis än vad hon hade trott. Överenskommelsen var att hon skulle köra ett hekto. I förhör har hon sagt att hon inte förstod vilken situation som hon hade försatt sig i. Efter trettio minuters körning söderut blev de stoppade av polisen, som redan hade span på kvinnorna.

Vidare har kvinnan berättat att hon vid flera tillfällen hade agerat taxichaufför åt ett gäng som enligt polisen är yrkeskriminella.

Läs också: Duo tjänade hundratusentals kronor på droger – odlade cannabis i sovrummet

Den andra kvinnan visste inte vad väskorna innehöll

Den andra kvinnan, som också var med i bilen, har helt nekat till delaktighet i brottet. Hon visste inte om att de skulle köra narkotika på resan och förstod inte vad som var i väskorna. Tingsrätten har inte kunnat utesluta att hon talar sanning. Därför frias hon helt från åtalet.

Läs också [+]: Olagligt att odla cannabis för självmedicinering: "Rätten har förståelse för Andreas agerande"

Lägre straff på grund av ungdom

Den man som överlämnade väskorna till kvinnorna döms, mot sitt nekande, till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott, narkotikasmuggling, grov olovlig körning och ringa narkotikabrott. Den 19-åriga kvinnan från Västerås döms till ett år och tio månaders fängelsestraff. Då har tingsrätten tagit hänsyn till hennes ungdom och till det faktum att hon varit häktad med restriktioner i fem månader.

Mer läsning

Annons