Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

700 platser saknas på äldreboenden

En växande äldre befolkning kräver många nya särskilda boenden de närmaste 15 åren. Och, inte minst, en tydlig satsning från kommunen – antingen via omprioritering eller skattehöjning.

Annons
Har trivts från dag ett. Både Svea Jansson, i röd scarf, och Maj-Lis Strandberg är jättenöjda med sina respektive lägenheter på Karlslunds gruppboende och deltar gärna i de tipspromenader som aktivitetsassistenten Lena-Maria Jäderlund – i mitten – anordnar med jämna mellanrum.

En utökning med runt 700 platser på särskilda boenden fram till år 2030 är nödvändig för att den ökande andelen äldre, främst de över 80 år, ska ha någonstans att bo när de inte längre orkar bo kvar hemma, enligt en rapport från konsultföretaget PWC.

– Det är beräkningar som vi i äldrenämnden ställer oss helt bakom. Om vi ska ha en värdig äldreomsorg i framtiden måste vi ha åtminstone samma ambitionsnivå som i dag, säger Carin Lidman (S), ordförande i äldrenämnden.

Summan som PWC har presenterat är preliminär och beror på en rad faktorer, till exempel hur de äldres hälsa generellt utvecklas.

– Planen är vettig och kommunen bör hellre planera för ett större behov än att stå med lång kö utan platser. För att nå dit krävs två saker: dels att i god tid hitta bra tomter, dels att få alla att förstå att detta måste prioriteras, säger Bengt-Åke Nilsson (FP) i äldrenämnden.

Även PRO har tagit fram en beräkning för hur många nya platser som krävs i länets samtliga kommuner och deras beräkning ligger i samma härad.

– Vi har god insyn i hur kommunen arbetar med frågorna via pensionärsrådet och både politiker och tjänstemän gör ett bra jobb. Men vi kommer så klart att fortsätta att bevaka frågorna, säger Ulf Sandberg, ordförande för PRO i Västerås.

På Karlslunds gruppboende bor bland annat Maj-Lis Strandberg. Hon ville inte bo kvar hemma när hon blev änka för ett par år sedan.

– Sådana här boenden behövs för oss äldre. Jag har trivts jättebra från början och här slipper jag vara ensam, säger hon.

Väninnan Gunvi Vikman håller med.

– Här kan vi känna oss trygga om det skulle hända något. Sedan gick det också fort för mig att få plats och det är viktigt.

Enligt Carin Lidman är Västerås utgångsläge gynnsamt eftersom kommunens ekonomi är relativt god men det krävs ändå en förändring i prioriteringar när kommande budgetar spikas.

– En större andel av samhällets resurser måste gå till äldreomsorgen. Och vi inom socialdemokraterna utesluter inte skattehöjning för att klara skola och omsorg i framtiden ifall behovet finns, säger hon.

Den vägen vill inte Bengt-Åke Nilsson vandra.

– Om vi får inflytande efter valet kommer det att bli en stenhård prioritering på vård, skola och omsorg. Någon skattehöjning är vi inte för.

Hälleborg, det nya vård- och omsorgsboendet på Bäckby, ger ett nettotillskott på ungefär 50 platser.

Trivs. Maj-Lis Strandberg bor på Karlslunds gruppboende sedan ett par år tillbaka och är mycket nöjd med sitt boende.

Mer läsning

Annons