Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB ska hjälpa Bangladesh att säkra kraftförsörjningen

Planen: Höja levnadsstandarden. Hindret: Otillförlitlig kraftförsörjning. Bangladesh regering har gjort ett besök på ABB i Västerås för att lyckas med sin satsning.

Annons

Lorenz Couckuyt från ABB:s Enterprise Software demonstrerar styrsystem för elnät för Bangladesh energiminister Nasrul Hamid (i mitten), Salina Hayat Ivy (i grön scarf), borgmästare för staden Narayanganj samt övriga i delegationen. Längst till vänster syns ABB:s Lars Wiklander, värd för besöket.

Bangladesh regering har planer på att förbättra ekonomin och höja levnadsstandarden för sina invånare. Utmaningen är dock elförsörjningen som inte alltid är tillförlitlig.

Bangladesh energiminister Nasrul Hamid har tillsammans med en delegation vd:ar för olika kraftnätsbolag i landet varit på en studieresa i Sverige för att lära sig mer om kraftförsörjning. De har bland annat besökt Norra Djurgårdsstaden, Karolinska sjukhuset, Svenska Kraftnät och Mall of Scandinavia i Stockholm. Under hela torsdagen gästade delegationen ABB i Västerås och besökte forskningscentret Corporate Research, ABB:s svenska huvudkontor Ottar, affärsenheten Grid Automation och divisionen Industrial Automations democenter på Finnslätten.

Lars Wiklander, chef för ABB:s affärsenhet Grid Automation, var värd för besöket på ABB och han menar att det handlar om viktiga globala kontakter:

– Västerås och Ludvika görs stora, globala affärer och knyts viktiga kontakter över hela världen. Ministerbesök och andra utbyten är viktiga delar i relationsskapandet. Cirka 80-85 procent av ABB Sveriges intäkter kommer nämligen från export, berättar han.

– Mycket av framtidens styrning av dessa nät görs av programvaruprodukter där ABB i Västerås har en ledande position. Vi kan bidra med både teknologi och, lika viktigt, kunskapsöverföring till länder som exempelvis Bangladesh.

I dag, fredag, ska delegationen träffa Sveriges energiminister Ibrahim Baylan.

Mer läsning

Annons