Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ahlmarks attack på Carl Bildt

VLT:s ledarskribent Richard Appelbom: "Det var raka puckar från Ahlmark."

Annons

Förre partiledaren Per Ahlmark fick stående ovationer efter sitt tal på Folkpartiets riksmöte för ledande kommunal- och landstingspolitiker. Ahlmark har varit sjuk och fick hjälp att ta sig till talarstolen. Rösten var svagare än förr, men budskapet lika starkt och engagerande som tidigare.

Ahlmark fick mycket ris och ros för boken Vänstern och tyranniet, där han gjorde upp med den marxistiska vänstervågen efter 1968. Men den här gången talade om Högern och tyranniet och om vad han kallade svenska moderaters förfall.

Talet innehöll många raka puckar mot det största partiet i alliansregeringen. Ahlmark var orolig för utvecklingen i Ungern, där han menade att regeringspartiet för landet mot fascism. Det handlade om politisering av rättsväsendet, ingrepp mot mediefriheten och tryck mot minoriteter som romer med mera. Ahlmark framhöll Ungerns mörka förflutna, som ett av de länder där nazisterna hade lättast att fånga in och sedan mörda judar . Därför fanns särskilt anledning att stämma i bäcken inför en oroande utveckling .

Ahlmark berömde EU-parlamentarikerna från Folkpartiet för att de hade kritiserat den ungerska regeringen och krävt att EU skulle ingripa. Han noterade även att riksdagsledamoten Mats Johansson (M) hade varit kritisk i Europarådet.

Men Moderaterna i EU- parlamentet hade inte velat kritisera den ungerska regeringen. Inte heller utrikesminister Carl Bildt(M) hade velat tala för Ungerns demokrati i Bryssel. Ahlmark menade därför att Carl Bildt var ytterst okänslig, reaktionär och obildad . Det var minst sagt hårda ord, som fick applåder från de ledande folkpartisterna.

Ahlmark krävde att Moderaterna snabbt skulle be om ursäkt för sitt förfärliga misstag. Han menade att Carl Bildtfolket hade mer pengar och megafoner, men att bristen på moral borde fälla dem. Per Ahlmark framhöll att liberaler finns för att skydda friheten. I den viktigaste av uppgifter får ett liberalt inte svika.

Talet och de stående ovationerna borde leda till konvulsioner i regeringen om Moderaterna inte ändrar uppfattning och tydligt kritiserar det ungerska regeringspartiet. Det kan vara extra känsligt då partiet är med i samma EU-grupp som Moderaterna (och Kristdemokraterna).

För kan Folkpartiet verkligen samverka i regeringen med en okänslig och reaktionär utrikesminister, som inte talar klarspråk om friheten, det liberalismen ytterst finns för att skydda?

Mer läsning

Annons