Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre riskerar få fel medicin

Många äldre människor får helt felaktiga mediciner, som i vissa fall kan vara skadliga. Nästan en tredjedel av alla västmanlänningar som är över 80 år gamla har fått fel medicin.

Annons

Det konstaterar samarbetsprojektet Koll på läkemedel. Bakom projektet står pensionärsorganisationerna PRO och SPF samt Apoteket Farmaci.

Bakgrunden är att många äldre människor tar över tio olika mediciner dagligen. Dessa mediciner blandas i kroppen och påverkar varandra. Ibland kan läkemedlens effekt ta ut varandra, ibland kan kombinationen orsaka oönskade reaktioner.

Det finns också en rad läkemedel som fungerar bra på människor som är lite yngre, men som Socialstyrelsen anser bör undvikas vid behandling av äldre, särskilt bland dem som är över 80 år gamla.

– Men undersökningen visar alltså att dessa läkemedel, som alltså bör undvikas, finns hos över 30 procent av dem som är 80 år eller äldre, säger Lars Nilsson, professor emeritus i farmaci och sakkunnig i ämnet på SPF.

Vad handlar det om för läkemedel?

– Det är en lång lista. Det är många långverkande sömnmedel, lugnande medel samt medel som tas om man inte kan hålla urinen, till exempel. Några kan ha biverkningar som gör att gamla människor blir för-virrade.

Han går inte in på enskilda läkemedelsmärken, men rekommenderar att alla äldre och deras anhöriga ser till att ha en uppdaterad lista på alla aktuella läkemedel, en lista som de kan ge till läkaren.

Undersökningen är riksomfattande, men både Västerås och Västmanland ligger nära riksgenomsnittet.

Mer läsning

Annons