Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler köper miljöbilar

Bensinpriset når nya höjder. Samtidigt ökar försäljningen av miljöbilar.

Annons

34 procent av de 871 personbilar som nyregistrerades i länet under årets första två månader är miljöbilar.

Mest ökade försäljningen av dieseldrivna personbilar, som under perioden utgjorde 15 procent av alla nyregistrerade i vårt län. I hela landet stod dieselbilarna för rekordhöga 67 procent. I länet såldes inte en enda elbil under perioden. Totalt i hela landet nyregistrerades i år 24 elbilar, åtta färre än 2011 samma tid.

Förutom en elbil, som används av kundtjänst, kör Bostadbolaget Mimers kvartersvärdar och fastighets-skötare endast bilar drivna med biogas.

– Även privat kör jag sedan fyra år miljöbil, som går på etanol och 95 oktan, säger Ove Gunnarsrud, kvartersvärd i centrum.

– Vi köpte de första biogasdrivna bilarna 2005. Idag har vi 23 och är på gång att köpa in ytterligare tre för att utöka bilparken. Den enda i verksamheten som inte använder biogasdriven bil i tjänsten är vår vd, men han har en dieselbil, säger Cenneth Jansson, upphandlare och ansvarig för bilinköpen på Mimer.

Jämfört med bensindrivna kostar miljöbilar mer i inköp, men både Cenneth och Ove anser att det är värt det ”för miljöns skull”.

–Med tanke på det idag skyhöga bensinpriset tjänar vi nog även ekonomiskt på att köra miljöbilar. Våra hyresgäster bidrar med driv-bränslet när de källsorterar hushållsavfallet. Det går vidare till Vafab Miljö som producerar gasen, ett kretslopp.

Nybilsköp i år

Nyregistrerade person-bilar i Västmanland under januari och februari: 871, en ökning med 2 procent jämfört med samma tid förra året.

Bensindrivna: 238

Diesel: 584

Etanol/etanolhybrid: 37

Gas: 11

El: 0

Elhybrid/laddhybrid: 1

Andel miljöbilar av de nyregistrerade bilarna: 34 procent, en ökning jämfört med samma tid förra året, då det var 31,9 procent.

Andel miljöbilar av landets alla nyregistrerade bilar under perioden: 39,5 procent, en ökning jämfört med samma tid förra året som var 31, 9 procent.

Källa: SCB, Statistiska centralbyrån, på uppdrag av Trafikanalys

Mer läsning

Annons