Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann-Marie hade tur – klarade balkongraset

Ann-Marie Hjelm bor i lägenheten under Heinz Ekruth på Engelbrektsgatan 17. Hon hörde dunsen när balkonggolvet gav vika och Heinz Ekruth föll rakt ner på hennes balkong.

Annons
Obehagligt. ”Det är en väldigt obehaglig bild som spelas upp i mitt huvud varje gång jag tittar ut ”, säger Ann-Marie Hjelm.

– En kvart innan händelsen var jag ute på min balkong. Det hade gått jätteilla för mig om jag varit kvar därute, säger Ann-Marie Hjelm.

Ann-Marie Hjelm har bott hos VS-hus i tio år.

Under de 10 åren har det ständigt varit problem med eftersatt underhåll.

Huset på Engelbrektsgatan 17 byggdes 1935 och sedan VS-hus tog över fastigheten 2005 har inget underhåll skett.

– Jag ringde VS-hus redan för ett år sen och ville tala med ägaren, Liselotte Varnäs angående balkongens dåliga skick. VS-hus lovade att höra av sig men gjorde det aldrig, säger hon.

Det var inte förrän i fredags som Ann-Marie Hjelm äntligen fick kontakt med VS-hus angående balkongen.

– Efter händelsen med Heinz Ekruth kom fastighetsskötare från VS-hus och ringde på hemma hos mig. De ville komma in och plombera min balkongdörr. När jag påtalade farligheten med balkongerna och undrade när de skulle åtgärda dem sa de att de skulle återkomma på måndag men de kom aldrig, säger Ann-Marie Hjelm.

På Hyresgästföreningen känner man väl till VS-hus och dess dåliga rykte bland hyresgästerna.

– Jag kan säga så här att det finns bra hyresvärdar och så finns det sämre. VS-hus är kända för att hyresgästerna har väldigt svårt för att få tag på dem. I dagsläget driver vi en hyresprocess mot bolaget i hyresnämnden. Det gäller bolagets fastigheter på Viksäng, säger Hans-Göran Lång, förhandlare, Hyresgästföreningen, Västerås.

För Anne-Marie Hjelm har händelsen när Heinz Ekruth föll genom balkongen inneburit mycket starkt obehag.

– Det är en väldigt obehaglig bild som spelas upp i mitt huvud varje gång jag tittar ut och ser hålet i balkonggolvet. Jag ser framför mig när Heinz Ekruths fru i panik håller fast hans ben men till sist inte orkar längre utan han faller handlöst mot marken, säger hon.

På Hyresgästföreningen ser man mycket allvarligt på det som inträffat eftersom det är fastighetsägaren som ska se till att sådant här inte sker.

– Vi planerar att gå ut med en skrivelse till samtliga fastighetsägare om att de ska kontrollera sina balkonger mera regelbundet, säger Hans-Göran Lång.

Trots upprepade försök har VLT inte lyckats att få kontakt med ägarfamiljen för VS-hus. Enligt receptionen är fastighetsförvaltaren, tillika dottern i familjen, Susanne Varnäs Swenson ständigt ute på jobb. Hon saknar mobiltelefon, enligt kvinnan i receptionen.

I samband med balkonghändelsen lämnades en polisanmälan in mot VS-hus. Brottsrubriceringen är vållande till kroppsskada.

Annons