Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en misstänkt släppt ur häktet

37-åringen misstänks för att ha våldtagit en yngre kvinna efter en utekväll på krogen. Nu har han släppts ur häktet. Orsak: Den tekniska undersökningen av offrets trosor dröjer och domstolen anser att det strider mot skyndsamhetskravet att hålla honom fortsatt inlåst.

Annons
Efter 15 dagar bakom lås och bom fick blev den våldtäktsmisstänkte 37-åringen åter en fri man på grund av att det kriminaltekniska laboratoriet inte hunnit undersöka offrets trosor. Att låta honom sitta ytterligare sju veckor i väntan på den – när polisutredningen redan är klar – strider mot Europakonventionen och kravet på skyndsamhet i utredningar. Därför släpptes mannen av tingsrätten.

37-åringen, som suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, alltså den starkare misstankesgraden, kan nu till- bringa sommaren i frihet och inte i häktet som kammaråklagare Helena Lundgren ville. Hon hade begärt förlängd åtalstid till den 30 juli.

Men vid omhäktningsförhandlingen valde domaren att släppa mannen – trots att det finns en risk att han kan försvåra utredningen eller undanröja bevis, enligt domstolens protokoll från förhandlingen.

Polisutredningen är klar men det är alltså SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping, som sinkar utredningen.

– Det har blivit alltmer vanligt att utredningstiden hos SKL är alltför lång och det är inte rimligt att att hålla personer frihets- berövande på grund av det. Det handlar om personer som är misstänkta för brott – det är inte fastslaget på något sätt att de har begått brott. Det strider mot Europakonventionen och den svenska lagstiftningens krav på skyndsamhet, säger Lars-Johan Eklund, domare vid Västmanlands tingsrätt.

Det är andra gången på kort tid som domare vid Västmanlands tingsrätt släpper misstänkta på grund av att SKL inte hinner med. I början av juni släpptes två misstänkta rånare, nu en misstänkt våldtäktsman. Är det en riktad aktion eller kritik mot SKL?

– Nej, det är inget kollektivt beslut, utan helt och hållet enskilda beslut. Ofta pågår det en polisutredning parallellt med den som ligger hos SKL men nu när polisutredningen är klar blir det en ren proportionalitetsprövning om fortsatt häktning ska tillåtas, säger Lars-Johan Eklund.

Åklagaren har valt att inte överklaga beslutet.

– Just i det här fallet tror jag inte att utredningen kan försvåras, den är i princip klar. Men det är den här verkligheten vi dras med och domaren har skrivit ett välmotiverat beslut, säger Helena Lundgren.

Den misstänkta våldtäkten ska ha skett den 3 juni i 37-åringens bostad.

– De var ytligt bekanta och hamnade hemma hos honom efter en kväll på krogen. Hon sa nej till hans närmanden, något han inte accepterade.

Hur ställer han sig till anklagelserna?

– Han nekar till brott men kvinnans berättelse rörande händelseförloppet verkar hittills riktig, säger Helena Lundgren.

På SKL är man medveten om kritiken. Just nu finns 500 pågående ärenden på enheten som undersöker DNA.

– Vi jobbar jättemycket med våra ärenden och våra processer, förenklat sagt undersökningar. På biologienheten är vi inte för få, det handlar nog mera om hur vi ska jobba, säger Mikael Weddfelt, gruppchef på grova brott på biologi- enheten.

Roger Haddad, riksdagsman (FP) och styrelseledamot i Rikspolisstyrelsen, som tidigare uppvaktat Justitiedepartementet angående SKL:s långa väntetider, säger:

– Jag har inte fått någon återkoppling men jag har pratat med vår samordningsperson på departementet som bekräftar att det här är en stort problem. Regeringen håller på att se över den här frågan men det går inte tillräckligt snabbt.

Mer läsning

Annons