Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är denna kvinna sängliggandes?

”En grönsak som bara kan sitta och ligga.” Så beskrev sig den 39-åriga kvinna som misstänks för miljonfusk i ett polisförhör.
 

Annons
Åklagarens triumfkort. Den 39-åriga kvinnan och hennes man fick bidrag för att han skulle ta hand om sin svårt rörelsehindrade fru. Vid polisens husrannsakan hittades bilder i familjealbumet som visar att kvinnan både kan stå och gå. Enligt henne själv har hon dagar då hon mår bättre.

Vad hon inte visste var att polisen i flera månader hade spanat på henne när hon jobbade i familjens kiosk.

Polisförhöret hölls den 8 november förra året i samband med att kvinnan och hennes man greps, misstänkta för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. I sex års tid fick paret ut drygt fem miljoner kronor för att mannen vårdade sin svårt handikappade fru.

I läkarutlåtande på läkarutlåtande beskrivs kvinnans handikapp som ett medfött höftfel, att hon i princip är sängliggande och att hon behövt hjälp med allt från att stiga upp ur sängen till att sköta den personliga hygienen.

Maken har ensam fått ta hand om hemmet och de tre små barnen.

Men polisens spaning på kvinnan visade annorlunda. Ur polisens promemoria går det bland annat att läsa:

*2011-02-02 klockan 13.55 - polis handlade ur kiosken. Tidning inhandlades och den som arbetade ensam i kiosken som var NN (den åtalade kvinnan)

* 20011-02-04 klockan 13. Den misstänkte observerades då hon arbetade ensam i kiosken.

* Kvinnan går regelbundet och obehindrat och möter ett barn från skolan.

Och fyra dagar senare har spanaren noterat:

NN städar inne i kiosken med hjälp av en mopp.

Den 8 september skriver en annan av polisens spanare:

”Vi köpte en tidning. NN satt på en barpall precis innanför luckan. För att växla 20-lappen hoppade hon ner för pallen, gav tillbaka växeln, och hoppade sedan upp på den höga pallen igen. Utan problem och utan minsta tecken på smärta eller ansträning.”

Kvinnan själv nekar till att ha jobbat i kiosken. Möjligen har hon varit där för att hålla sin man sällskap och för att hon skulle få komma ut och se lite folk.

När polisen konfronterade henne med bilder ur familjens fotoalbum, bland annat bilder när hon dansade, gungade, åkte färja och diverse andra aktiviteter säger kvinnan att vissa bilder, exempelvis de när hon lagar mat, är fingerade för att barnen – när de blir äldre - ska ha minnen av att deras mamma lagade mat.

Någon dans har hon inte ägnat sig åt. Att det ser ut så på bilden är enbart för att vinden hade tagit tag i hennes hår.

Vid den husrannsakan som gjordes i familjens bostad fanns ingenting som tydde på att en svårt rörelsehindrad person skulle bo där. Inga hjälpmedel över huvud taget. Däremot stod en rullstol i garaget, dold under en massa bråte.

En av kvinnans väninnor, som också är kallad som vittne till rättegången, säger att hon aldrig sett 39-åringen vare sig sitta eller åka rullstol.

”NN går, gör allt, fixar allt och är en bra mamma men pratar ofta om att hon har problem med sitt ben”, säger väninnan.

År 2009 undertecknade 39-åringen en hälsodeklaration när hon ansökte om körkortstillstånd. I den skriver hon: ”Jag har ett ben kortare än den andra men jag har inte svårt att ta mig fram på något sätt.”

I dag inleds rättegången mot paret.

Mer läsning

Annons