Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babyboom på gång?

I går morse hade 66 fler bebisar fötts på Västerås BB jämfört med samma tid förra året. Kanske sex–sju till vid midnatt.

Annons
Fixar babyboomen? Andreas Andersson och Jennie Jansson har bidragit till att fler föds i länet i år. Deras bidrag får nog heta Tilde och hon kom till världen på Västerås BB i lördags, tio dagar före beräknad tid. Foto: Per Groth

Så fortsätter det som hittills i år kan även Västmanland sälla sig till de delar av landet som har en babyboom. Hittills har alltifrån storstadsområden som Stockholm till glesbygder som Värmland och Jämtland kunnat skryta med stora barnkullar de senaste åren.

– Så har det inte varit i Västmanland, konstaterar Ann Gräsberg, avdelningschef på Västerås BB. Här har knappt 2 700 barn fötts varje år sedan 2003.

Men i år kan det alltså blir fler än så.

– Vi har högtryck under sommaren och vi har tvingats hänvisa till BB i Eskilstuna vid ett par tillfällen de senaste åren.

Förr föddes flest barn under våren, särskilt i mars. Nu börjar högsäsongen först i april, och i juni–juli är toppen nådd.

Det vill säga olyckligt nog under sommarsemestrarna. För att klara belastningen får barnmorskorna skjuta på sina ledigheter, vilket de får ekonomisk ersättning för. Alla chefer på Kvinnokliniken jobbar också direkt i vården för att klara av den numera återkommande sommarkrisen. Barnmorskor växer inte på trän och själv kör Ann Gräsberg nattpass.

– Dessutom måste de som jobbar vara beredda att hoppa in på lediga dagar om någon blir sjuk. Men vi har en superbra personal, tycker Ann Gräsberg.

Hon är också stolt och nöjd med den nya BB-avdelningen som blev klar i februari. Där är ljust och öppet, och 22 mammor och nästan lika många pappor kan få plats samtidigt.

Förstföderskan Jennie Jansson och pappa Andreas Andersson står just i begrepp att åka hem till Munktorp med lilla Tilde.

Tilde föddes klockan 19.15 i lördags.

– Men vi har varit här sedan i fredags, berättar Jennie Jansson.

Hon ser fram emot att få komma hem. Tilde har vänt på dygnet och hållit igång på nätterna och på dagtid är det inte så lätt att sova när alla andra är vakna. Även om deras rum ligger längst ner i korridoren.

– Men nattsköterskan tog hand om Tilde två timmar i natt och det var guld värt.

På Västerås BB får mor och barn åka hem tidigast efter sex timmar och i princip själva bestämma hur länge de vill stanna kvar. ”Familjens” sköterska tycker att de ska stanna en natt till. Men hemma står den egna sängen.

Tendensen är att nyblivna mammor åker hem tidigare och tidigare. Årets siffror pekar mot att nästan en av tio lämnar lasarettet inom 12 timmar.

– Men de släpps inte bara hem. Vi gör många undersökningar innan vi släpper dem, påpekar avdelningschef Ann Gräsberg. Föräldrarna ska känna sig trygga.

En annan, mer etablerad, trend är att förstföderskorna inte är så unga, utan i 30-årsåldern. Tildes föräldrar bryter lite mot det mönstret, de är ”bara” 26 och 27 år gamla.

–Men det är inte alls många bekanta som fått barn ännu. En del är fortfarande singlar, säger Jennie Jansson.

Dubbla pass. Avdelningschef Ann Gräsberg jobbar med det administrativa under dagtid, på natten är hon barnmorska.
Annons