Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara goda nyheter från Västerås stad

Det råder stark dominans av positiva nyheter från Västerås stad. Nyhetsfloden styrs av vad kommunen vill berätta – inte vad som är viktigt för invånarna att veta.

Annons
Bo Dahllöf, Stadsdirektör

Ni som tycker att VLT mest skriver om problem och elände hänvisas till Västerås stads egen pressservice. Därifrån kommer nästan bara glada nyheter.

Av cirka 400 pressmeddelanden och nyheter som publicerats på Västerås stads hemsida sedan början av 2013 har alla utom en handfull positiv karaktär.

Typiska rubriker är: Applåder och fanfarer för Rönnbyskolans elever! Vi firar vår gastronomiskt prisade mat ... och så vidare.

Mer sällan skrivs om beslut med mer komplicerade effekter för medborgarna. I den mån nyhetsfloden alls tar upp problem handlar det om att kommunen agerar och vidtar åtgärder.

Den 4 juni publicerade Västerås stad en nyhet med rubriken: Positiv start på Skolinspektionens tillsyn. Där meddelas att Skolinspektionen påbörjat en utredning av Västerås skolor och hittills inte funnit några brister. Rapporten är klar först i oktober, de undersökta enheterna är små och friskolorna har ännu inte undersökts.

Ändå går Västerås stad ut med ett glädjebudskap.

Förra gången Skolinspektionen granskade Västerås skolor upptäcktes brister på samtliga.

Men det berättade inte Västerås stad.

I stället publicerades en neutral text om att granskningen var gjord och en hänvisning till Skolinspektionens hemsida. Inte ett ord om vad granskningen kommit fram till.

Varför berättar kommunen bara när det går bra för Västerås?

– Det är roligt att berätta att det går bra för Västerås skolor, som har varit så kritiserade, säger stadsdirektör Bo Dahllöf.

I den mån Västerås skolor varit kritiserade syns det inte något enda pressmeddelande sedan januari 2013.

Styrs nyhetsvärderingen av vad som är roligt, inte vad som är viktigt att veta?

– Det är viktigt att veta att det går bra för Västerås skolor, säger Bo Dahllöf.

På pressavdelningen blir Susanne Ovmark bekymrad när hon får höra om den starkt positiva rapporteringen.

– Det här måste vi jobba med. Enheterna skriver själva pressmeddelanden och vi har sällan något att tillägga. De vill föra ut det som de känner är positivt, säger Susanne Ovmark.

Två riktigt dåliga nyheter av ungefär 400 pressmeddelanden och nyheter lyckades VLT i alla fall hitta. En av dem handlar om störningar i hemtjänsten. En annan har rubriken: ”Tomas Tranströmer kommer inte till prisutdelningen ’Av barn för barn’”.

Mer läsning

Annons