Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnteater i rök och eld

Hur får man förskolebarn att förstå hur farligt det är med brinnande ljus? Hur kan de förstå vikten av flytväst till sjöss? Och kan de förstå hur en brandvarnare fungerar? Jo, med hjälp av teater.

Annons
Eldsvådan gör entré. Sara Norling är farlig i röken, medan Rebecka Steen (Slarvig) och Olivia Koba (Duktig) inte märker något. Musiker från Kulturskolan, bland annat basisten Rimo Pajunen, kompade.Foto: Margareta Andersson

Vallby. I torsdags fylldes brandstationen på Vallby av 1 600 barn från Västerås, Hallstahammar och Surahammar.

– Det här är det viktigaste vi gör på hela året, sa Kim Johansson från Kulturskolan, som stod för skådespeleriet under denna brandsäkerhetsdag för barn.

Det är fjärde året som den här brandsäkerhetsdagen arrangeras. Därför vet Kim Johansson att föreställningen redan har räddat liv.

– Ja, kunskaperna har gått in. Det finns till exempel ett fall där ett barn råkade ut för brand hemma och räddade både sig själv och sitt syskon. Barnet hade sett föreställningen och visste att man skulle krypa ut, inte springa och gömma sig i en garderob, som barn allt för ofta gör vid bränder.

Med hjälp av rollfigurer som Slarvig, Duktig, Radioreportern och Eldsvådan fick barnen bland annat se hur det kan gå om man glömmer att stänga av plattan på spisen.

Till detta lades en rap om brand- och sjösäkerhet och röriga teatereffekter. Om man till detta lägger mängder av brandmän och stora utryckningsfordon nära scenen så har man en given barnteatersuccé.

Brandrappande Tord ”Tårtan” Sandström trummade rytmiskt in säkerhetskunskaper från scenen.

Mer läsning

Annons