Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst i landet på vårdhygien

Sjukvården i Västmanland har gått från bakterieskandal till att bli bäst i landet på att hålla vårdinfektioner borta. 

Annons
Välstädat och bakteriefritt. Efter smittskandalerna satsar sjukvården på att utbilda städarna och integrera dem i vårdteamen. Här städar Kaw Tha, Caroline Andersson och Cornelia Köpsell.

En viktig förklaring är storsatsning på hygienkunskap hos städarna.

En ny rapport från Sveriges kommuner och landsting (SKL) placerar Landstinget Västmanland högst i landet när det gäller vårdhygien.

Färre än 6 procent av de studerade patienterna i Västmanland drabbas av infektioner (9.1 procent är genomsnitt i riket). Även vid förra mätningen, 2012, var Västmanland i topp. Bakom ligger ett idogt arbete på att hålla smuts och bakterier borta.

– Förr var vi städare en grå massa. Nu är vi en del av teamet. Vi samarbetar med vårdpersonalen och städar smartare, säger städerskan Caroline Andersson.

Vi befinner oss på ett enkelrum på blod-, mag- och tarmavdelning på sjukhuset i Västerås. Här slutstädas efter den förra patienten och snart ska nästa in. Rummet luktar av alkohol.

Caroline Andersson sätter på sig plasthandskar och gnuggar säng och madrass med ytsprit.

– Det gäller att gnida och gno, annars försvinner inte bakterierna, förklarar Caroline som arbetat som städare på sjukhuset i åtta år.

Här, i den nya vårdbyggnaden finns enbart enkelrum, vilket minskar smittspridningen.

Städningen är en lika viktig faktor. Tidigare torkade städarna bara av golvet och tömde papperskorgarna när en ny patient skulle in. Den patientnära städningen skötte vårdpersonalen om.

Nu desinficerar städarna alla ytor så att inga bakterier flyttas runt. Damm som kan samla bakterier torkas bort.

Caroline och de andra städarna byter plastförkläden och plasthandskar flera gånger vid varje rum så att ingen smitta ska få fäste i kläderna. Ringar, smycken åker av, målade naglar tillåts inte.

Det har inte alltid sett ut så här. Efter ett utbrott av VRE (resistenta tarmbakterier) 2008 hamnade sjukhuset i skottgluggen. 2009 dog tre för tidigt födda barn på neonatalavdelningen efter att ha smittats av multiresistenta bakterier.

– Det var en riktig käftsmäll. Vi hade inget alternativ annat än att ta det på största allvar och sätta i gång ett omfattande arbete, säger hygiensjuksköterskan Eva Edberg.

De 80 städarna och annan vårdpersonal utbildas nu i basala hygienrutiner.

– Där är vi stenhårda. Städarna måste veta vad det handlar om. I början höll jag på att bli lynchad. Bara att jag krävde plastförkläden vid toalettstädningen väckte protester, säger Eva Edberg.

Nu är rummet färdigstädat och en ny patient ska rullas in. 20 minuter tar en slutstädning. Men vänta,en reporter och en fotograf har varit inne i rummet. Caroline Andersson ropar till sin kollega:

– Kan ni komma och desinficera här igen.

Mer läsning

Annons