Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre högskolor ska få mer pengar

Regeringens nya förslag på att mäta kvaliteten på högskolorna kan motverka sitt syfte. Förslaget innebär i korthet att lärosätena ska få mer pengar ju bättre resultat deras studenter uppnår.

Annons

- Det blir enklare men inte rätt. Är det bättre resultat eller studenternas ingångsvärden som mäts, frågar sig Ingegerd Palmér, rektor på Mälardalens högskola.

Förslaget är ett av flera som regeringen har lagt i sin strävan att förändra de svenska universiteten och högskolorna. Devisen har varit att de ska stå sig bättre i den internationella konkurrensen.

Regeringen vill att resurser ska fördelas till de olika lärosätena efter hur bra resultat de uppnår. Idag utvärderas högskolornas undervisning av Högskoleverket. Tanken är att resultaten ska väga tyngst och att lärosätena får större frihet att uppnå dem.

- Om man lägger så stor vikt vid examensarbetena kan det bli så att man bara koncentrerar sig på dem. Jag går hellre till en tandläkare som jag vet är duktig på det praktiska arbetet, säger Palmér.

Rektorn är inte alls kritisk till att man bedömer kvaliteten på lärosätenas utbildningar men då måste man veta att det man mäter verkligen visar på utbildningens kvalitet.

- Karolinska institutet blev av med sin rätt att examinera sjuksköterskor för några år sedan. Det skulle aldrig hända med det nya systemet eftersom de rekryterar så duktiga elever, säger hon.

Prestigeuniversiteten som lockar till sig elever med bättre förutsättningar får troligtvis mer pengar vilket kan leda till att skolor som MDH tappar ännu mer mark i konkurrensen. Och att antagningen begränsas kan bli en effekt

- Idag har Sverige så stora barnkullar att vi inte har några problem med att fylla platserna. Men om några år kan det bli så att vi inte kan ta in lika många studenter, säger rektorn.

Oberoende experter ska bedöma utbildningarna efter tre kriterier. Dels ska studenters examensarbeten kontrolleras, dels ska lärosätenas egna utvärderingar kontrolleras och kompletteras med besök. Och slutligen ska tidigare studenter lämna in enkäter som beskriver hur de har lyckats på arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons