Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behöver jag en ny spruta?

Ny säsong, ny influensa. Eller?

Annons

Smittskyddsöverläkare Jan Smedjegård rätar ut frågetecken efter larm om att en ny säsongsinfluensa sveper över landet och att svininfluensan skördat ett nytt offer.

Vem ska vaccinera sig i år igen?

- De som tillhör riskgrupperna och ålderspensionärer ska vaccinera sig.

- Den som är gravid nu, men som vaccinerade sig i fjol behöver inte ta någon ny spruta. Tog man däremot inte någon i fjol ska man ta en ny.

Är det samma vaccin man får i år?

- Det är ett nytt. Det är uppbyggt på samma sätt som alla vanliga influensavacciner. Det ger mindre biverkningar, innehåller inte konsververingsmedel eller tilläggsämnen för att förstärka immunförsvaret.

Vad var det vi som vaccinerade oss i fjol fick i oss egentligen?

- Det vaccinet var ett skyddsmässigt effektivare vaccin än det vanliga säsongsvaccinet. Det har visat sig att 80-95 procent av de vaccinerade slapp influensan.

Men varför används det inte igen?

- Anledningen till att vi inte rekommenderar att ALLA ska vaccinera sig är att så många tog vaccinet i fjol. Endast en tredjedel av svenskarna är mottagliga nu, det vill säga de som inte fick influensan ifjol och inte heller vaccinerade sig. Då är det inte rimligt att trycka på knappen allmän vaccination även i år.

Vad ska hända med de vaccindoser som är över från ifjol?

- Det har inte fattats några beslut om det. Vi har ett antal tusen doser som förvaras på Centrallasarettets apotek. Resten av doserna finns på ett centralt lager. Vaccinet håller sig 24 månader från tillverkningsdatum.

Hur tänker du så här efteråt om alla doser vaccin som ligger oanvända?

- När man värderar de beslut som fattades ser jag på det ungefär som på en villaförsäkring eller en bilförsäkring. Du ångrar inte att du tecknade försäkringen när du slapp att få inbrott i din bostad eller inte krockade med bilen.

Hur länge kan man känna sig säker på att ha skydd efter vaccinationen i fjol då?

- Skyddseffekten klingar av med tiden. Men friska personer som vaccinerade sig i fjol har förmodligen ett tillräckligt skydd. Vill man gardera sig extra kan man ta en ny spruta i år, även om man inte tillhör någon riskgrupp eller är ålderspensionär.

Vad skyddar årets influensavaccin mot?

- Den skyddar mot tre sorters influensa, varav svininfluensan är en.

- Sedan ska man ju veta att en i grunden frisk person klarar en influensa. Det är jobbigt, men man grejar det.

Jan Smedjegård.

Mer läsning

Annons