Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betalade med sms – fick ändå p-böter

Västeråsaren Tommy Johansson har fått en p-bot på 400 kronor. Inget konstigt med det – det är det många som får. Men Tommy gjorde allt rätt när han löste sms-biljett.

Annons
Bötfälld. Trots att Tommy Johansson löste två sms-biljetter vid p-automaten på Munkgatan fick han en p-bot på 400 kronor. Att betalningen inte gick fram berodde på att Telenor hade störningar på sin betalningsplattform den dagen.

Det var tisdagen den 15 maj klockan 11.51 som Tommy knappade in 72255 för två timmar på Munkgatan. Eftersom han inte fick något kvitto gjorde han om det en minut senare, knappade in en timme.

– Det brukar ta lite tid innan svaret kommer, men några minuter senare laddade mobilen ur så jag kunde inte kolla. 20 minuter senare hade jag laddat om den, men ännu hade inget kvitto kommit. Det dröjde 40 minuter innan jag fick ett felmeddelande. Jag sprang till bilen, men då var den redan lappad, säger han.

Han kontaktade polisen, tekniska nämnden och operatören Telenor.

– Polisen kunde inget göra utan sa åt mig att överklaga. På Tekniska nämnden såg man att jag hade försökt skicka två sms.

Det bekräftas av Anders Lundin, arbetsledare för parkeringsvakterna, när han går in i datorn.

– Första sms-försöket skedde mycket riktigt 11.51. 12.22 skickades ett meddelande tillbaka att parkeringsavgiften inte var levererad.

Även på Telenor såg man att Tommy hade skickat två meddelande för 69 öre styck. Men någon debitering hade inte skett.

– Jag har haft massor av p-böter genom åren och aldrig bestridit dem, men nu vet jag att jag gjort rätt och då ska jag inte betala böter, säger han.

400 kronor kan tyckas var en liten summa, men för Tommy Johansson är det ”en förmögenhet”.

– Jag har skuldsanering, är sjukskriven och lever på existensminimum. Och om några dagar ska jag bli pappa igen. Man känner sig maktlös mot myndigheterna.

Hur som helst är Tommy Johansson tvungen att betala boten innan han kan överklaga till Transportstyrelsen.

Så överklagar du

Om du tycker att du fått en felaktig parkeringsanmärkning kan du ansöka om rättelse hos polisen.

Då ska fylla i en blankett eller gå till polisstationen med parkeringsanmärkningen. Men du måste betala felparkeringsavgiften även om du överklagar.

Om du får rätt betalas pengarna tillbaka via Transportstyrelsen. För att ärendet ska behandlas måste det ha kommit in senast sex månader efter att du betalat avgiften eller att kronofogden vidtagit åtgärder.

Mer läsning

Annons