Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildextra: Fullt ös på Huskatten

Många skaffar sig en söt liten kattunge, ibland under sommaren. När hösten kommer blir de sedan övergivna av sina ägare.

Annons
Gott hjärta. Marita Åberg försöker förgäves få de små kattsyskonen samlade på en bild vilket var helt omöjligt och gav upphov till många skratt.Foto: Margareta Andersson

Har katten tur kan den få ett tillfälligt hem hos Huskatten.

För närvarande har Huskatten i Västerås 20 katter som väntar på nya ägare. En av dem är katten Emma som hittades i en hundkoja på Bäckby där hon hade fött fem ungar.

När de kom till Huskattens lokaler på Hemdalsvägen var de endast en vecka gamla. I dag är de tolv veckor och hur näpna och söta som helst.

– De är nästan för sociala. Det har de nog blivit för att vi har fått stödmata dem, säger Marita Åberg som är föreståndare för Huskatten.

Ungarna som alla fått namn som börjar på E, Ella, Elina, Emil, Eddy och Elroy, tumlar runt på golvet och leker med varandra.

När de är tre månader är de stora nog för att utplaceras i olika hem. Några av dem är redan tingade.

Marita Åberg har arbetat på Huskatten sedan 1996 och har sett mycket elände sedan hon började där.

– Många slänger ut sin katt om de upptäcker att den är dräktig eller löper och skriker. Det är ingen som vill ha en ylande katt. Nu väntar vi på en ny lag om att de ska kastreras, id-märkas och registreras, säger Marita.

Marita är också lite orolig över att vi skriver om verksamheten.

– Skriverier kan vålla problem. Vi har fått både transportburar och kartonger med kattungar ställda utanför dörren här, säger Marita.

Huskatten är inget ställe man kan lämna katten på om man tröttnat på den. De ska i första hand hjälpa katter som har det svårt i livet.

Liza Pergeman

Föreningen Huskatten

Huskatten är en ideell förening i Västerås som har till huvuduppgift att hjälpa övergivna och hemlösa katter till kärleksfulla och var- aktiga hem.

De verkar också för att samhällets syn på kattens status förbättras.

Huskatten finansieras av medlemsavgifter samt arv och gåvor i form av pengar, kattmat, kattsand och lek-saker.

Hyran täcks av driftbidrag från Västerås stad.

Mer läsning

Annons