Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir badet ett palats?

Idén om ett Kristiansborgspalats med bostäder, kontor, äldreboende med mera vid Kristiansborgsbadet lever vidare. Flera nämnder har varit positiva och i dag ska kommunstyrelsen ta ställning.

Annons
Badtorn. Kristiansborgsbadet byggs ut med såväl bostäder som kontor och förskola samt trädgård på taket enligt Västerås-alliansens förslag.

Förslaget är att säga ja till motionen. En viss utbyggnad av Kristiansborgsbadet ska utredas liksom att bygga nytt på tomter intill. Exempelvis på parkeringsplatsen nedanför kullen vid badet och på Eriksborgsgatan, där Rosenhills förskola nu ligger.

Västeråsalliansen kom i maj i år med förslaget att utveckla Kristiansborgsbadet till ett ”palats”. Då skulle ett större hus byggas ihop med det tidstypiska badhuset från 1961.

Utbyggnaden skulle innehålla bostäder, kontor, äldreboende, skola, förskola, läkarpraktik, spa, kafé med mera. Alliansen pekade på att Kristiansborgsbadet har ett strategiskt läge och kan utvecklas ytterligare. Byggbolag har intresse av tomten.

Nu har förslaget varit på remiss till olika nämnder inom kommunen. Alla säger ja, men har också egna synpunkter.

Kultur-, idrotts- och fritidsnämnden tycker att frågan om Kristiansborgsbadet ska tas med i en aktuell utredning om stadens alla badhus.

Stadsbyggnadskontoret accepterar att något nytt byggs men absolut inte i den lummiga parken runt badet. De tycker att utbyggnader kan vara okej om man tar hänsyn till badets kulturhistoriska värde.

Fastighetsnämnden anser att Kristiansborgsbadet har stort behov av upprustning och underhåll.

Stadsledningskontoret har vägt samman åsikterna och vill nu att bygnadsnämnden ska utreda närmare vad som kan byggas och var.

I alliansens förslag ingår också att flytta den gamla ladan på tomten till Vallby friluftsmuseum. Det har ingen av instanserna något emot.

När kommunstyrelsen sagt sitt går frågan vidare till kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons