Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir Wåhlstedt nytt kommunalråd för Miljöpartiet?

Håkan Wåhlstedt får den högsta placeringen i Miljöpartiets provval inför listan till kommunfullmäktige i Västerås. Sittande kommunalrådet Andreas Porswald får nöja sig med en andraplacering.

Annons
Håkan Wåhlstedt.

Wåhlstedt, som tidigare arbetat som Miljöpartiets partisekreterare, anses stå närmare Socialdemokraterna än Andreas Porswald. Nu ökar spekulationerna kring vilken väg Miljöpartiet ska välja inför höstens kommunalval: om partiet ska gå till val på egen hand, om det ska följa utvecklingen därefter och bilda koalition med S och V, eller om det ska fortsätta tillsammans med de borgerliga partierna i Västeråsalliansen.

Hur som helst har partiet blivit en betydande maktfaktor inom Västerås kommunalpolitik. Och med opinionssiffror runt 11 procent har partiet ett gyllene förhandlingsläge.

– Jag känner en behaglig medvind, säger Håkan Wåhlstedt.

Med vilka partier tycker du att miljöpartiet ska gå till val i Västerås?

– Det pågår en intern process. Jag tycker det är de politiska sakfrågorna som ska styra. Vi ska samarbeta med de partier som står oss närmast.

Huruvida det verkligen blir Wåhlstedt som toppar kommunlistan i höstens val återstår att se.

Provvalet kommer att följas av ett förslag från valberedningen. I sista hand beslutar partimedlemmarna vid årsmötet i mars.

Håkan Wåhlstedt själv har ännu inte beslutat sig för om han tänker kandidera.

– Jag hade inte tänkt att engagera mig i kommunpolitiken, men nu kanske jag får tänka om, säger han.

Varför tror du att fått så många röster?

– Jag har alltid varit tydlig med vad jag tycker. Jag tycker att man ska utveckla, och inte avveckla, Ängsö naturreservat. Och jag tycker att man ska utveckla, och inte avveckla, Västerås konstskola.

Provvalsresultatet är den andra interna missnöjesyttringen mot Andreas Porswald på kort tid.

I slutet av förra året presenterades en intern enkätundersökning där det riktades kritik från partiets medlemmar mot att Porswald sitter på för många politiska uppdrag.

Mer läsning

Annons