Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluffmakare vill sälja skrotbilar från USA

Din nyköpta begagnade bil kan vara livsfarlig. Skadade bilar från USA putsas upp och säljs i Västmanland.

Annons
Koll på nätet.

 – Vi har sett skräckexempel som kan liknas vid rullande likkistor, säger Mikael Hellberg, skadechef på Länsförsäkringar Bergslagen.

Länsförsäkringar varnar nu alla konsumenter för importerade begagnade bilar från USA. Det kan i själva verket vara bilar som har skrotats i hemlandet men sålts utomlands, ofta via de baltiska staterna.

Fenomenet har funnits länge, men har blivit vanligare på senare tid.

Västeråsaren Mikael Lindfors köpte sin bil, en Volvo, redan för några år sedan. Det är först nyligen som han fick reda på att bilen hade ett tidigare liv – som skrotbil i USA.

– Och då kände man sig lite lurad. Den har blivit krockad i både Arizona och Idaho, men det kan man inte se utanpå, för då hade jag inte köpt den, berättar Mikael Lindfors.

Ändå anser han att hade tur, eftersom bilen har fungerat bra de senaste åren.

– Det finns nog många som har drabbats värre än jag.

På senare tid har en ny generation bluffmakare sålt ännu sämre bilar. 2012 slog orkanen Sandy till mot USA och 250 000 bilar blev så skadade av saltvatten att de måste skrotas.

När en bil har skrotats och de amerikanska försäkringsbolagen har betalat ut sin ersättning så får bilen inte säljas i USA.

Men bluffmakare har insett att de går att exportera till Europa. En stor del av de 250 000 bilarna har hamnat i Sverige, ofta efter att ha sålts på internetauktioner.

Bilfirmor och privatpersoner, ofta i Baltikum, har snyggat till dem så att de ser bra ut. Därefter kan de säljas dyrt i länder som Sverige. Det rör sig inte sällan om prestigemärken, som Mercedes och BMW.

– Men bilarna har dränkts i saltvatten. Det gör att alla tänkbara fel kan uppstå på elektronik, kaross och motor. De kan också ha lagats slarvigt eller på fel sätt. I värsta fall kan de vara helt livsfarliga, säger Mikael Hellberg på Länsförsäk- ringar Bergslagen.

Är köparna medvetna om att det är skrotbilar?

– Det är svårt att säga. Vissa är säkert medvetna om det, andra kanske inte vet.

Hur många skrotbilar som dykt upp i Västmanland vet man inte Länsförsäkringar, men bolaget har kollat upp en hel del fordon åt sina kunder på senare tid.

– Och de räddade mig nyligen från en riktigt dålig affär, berättar västeråsaren Krister Pettersson.

Han var nära att köpa en till synes fin Mercedes av årsmodell 2005.

– Men när de kontrollerade bilen på Länsförsäkringar så sa de att den var ”flodad”, det vill säga dränkt i saltvatten och skrotad.

Det går nämligen ganska enkelt att kontrollera bilen. Bara man har bilens chassinummer.

Mer läsning

Annons